subota, 26. novembra 2022. | 09:50
Najnovije vesti

Mitropolit Porfirije o orkestriranoj kampanji protiv Srbije

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije reagovao je večeras na, kako ističe, orkestriranu kampanju protiv Republike Srbije, njenog predsednika i njene vlade i bezmalo čitavog srpskog naroda i izrazio strahovanje da ona može ugroziti vidljivi napredak u uspostavljanju međusobnog razumevanja i vratiti region u stanje političkih tenzija.

 

 

Mitropolit to navodi u autorskom tekstu za Tanjug, u kojem izražava žaljenje što očuvanje mira na prostoru postjugoslovenskih država i međusobna saradnja, konkretno sa Srbijom, ne odgovaraju „profesionalnim kreatorima konflikata”, te skreće pažnju da reaguje u svojstvu pravoslavnog arhipastira u Hrvatskoj i Sloveniji, koji po prirodi stvari, učestvuje i u pitanjima opstanka i duhovnog prosperiteta srpskog naroda na teritorijama ovih država.
Autroski tekst mitropolitita Porfirija u celini glasi:
“Poslanje Crkve Hristove da izgrađuje mir i poverenje među ljudima i narodima, doživljavam kao svoj lični zadatak i suštinski deo odgovorne službe koju, u meri sopstvenih skromnih moći, vršim. Zbog toga osećam potrebu i obavezu da svima koji žive u miru u našem regionu – posebno u Hrvatskoj, Srbiji, Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini – ukažem na određene uznemiravajuće pojave koje zahtevaju zajedničko razmatranje u svetlu dobrobiti svih, a posebno mladih naraštaja i budućih pokolenja.
Naime, preko internet portala i drugih javnih glasila, kako u navedenim zemljama tako i šire, oglašavaju se ličnosti koje, ne vodeći računa o naporima koje radi opšteg dobra i napretka međuljudskih odnosa u regionu preduzimaju državne vlasti Republike Srbije, donose analize, predloge i zaključke koji, umesto da dobronamerne napore prepoznaju, priznaju, pomognu i ohrabre, rade upravo suprotno. U tom cilju očigledno programsku ulogu ima tekst Sonje Biserko koji je na portalu Dojče Vele dana 13. decembra objavljen pod naslovom „RS kao ratni plijen od kojeg Srbija ne odustaje“. U njemu se metodom ignorisanja i krivotvorenja političkih namera i rezultata srpskog državnog vrha svesno promoviše utisak o polarizovanim odnosima u regionu, što zatim kroz lančanu medijsku harangu vodi obesmišljavanju realnog napretka u razrešavanju, do skora, nerazmrsivih gordijevih čvorova regionalne političke svakodnevice.
Kome je, dakle, u interesu da mir u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini, utvrđen i međunarodnim ugovorima zagarantovani poredak posle dvadeset pet godina, poremeti i pokrene novi ratni požar? I čemu, odnosno kome, služi zlonamerno i apsurdno tumačenje po kome je Republika Srpska uzrok nestabilnosti regiona? Podsetimo se mudrih reči blaženopočivšeg patrijarha Irineja koje istovremeno i konstatuju i opominju: „Nikome ne treba da smeta Republika Srpska. Nikome ne treba da smeta što narodi u Republici Srpskoj i u Bosni i Hercegovini danas žive u miru. Izgleda da nekome ipak smeta. Ne treba da budemo neko koga je izdaleka lako pokrenuti pomoću daljinskog upravljača!“
U svetlu rečenog ne treba posebno objašnjavati što na ukazanu pojavu reagujem prevašodno u svojstvu pravoslavnog arhipastira u Hrvatskoj i Sloveniji, koji po prirodi stvari, pored ostalog, učestvuje i u pitanjima opstanka i duhovnog prosperiteta srpskog naroda na teritorijama ovih država. Opasnost od medijskog stvaranja „crno-belog sveta“ u kontekstu sveopšteg osećaja složenosti i neizvenosti, koju je u pozno jugoslovensko doba proročki iskazalo istoimeno ostvarenje zagrebačke grupe „Prljavo kazalište“, nužno uključuje i opasnost od stigmatizacije Srbije u javnoj sferi i time diskreditacije njene uloge u komunikaciji i partnerstvu sa upravo onim političkim entitetima u kojima je srpska manjina, blagodareći konstruktivnim naporima matice i dobrim dijaloškim okolnostima, ostvarila određeni napredak. Važi, naravno, i obrnuto kada su u pitanju drugi narodi i manjine.
Stoga izražavam duboko žaljenje što očuvanje mira na našem prostoru i time negovanje saradnje postjugoslovenskih država međusobno, a u konkretnom slučaju sa Srbijom, posebno u cilju poboljšanja položaja svih manjinskih zajednica, Srba, Hrvata i drugih, ne odgovara „profesionalnim kreatorima konflikata“ različitih fela i profila. U tom smislu se bojim da ova orkestrirana kampanja protiv Republike Srbije, njenog Predsednika i njene Vlade i bezmalo čitavog srpskog naroda, može ugroziti vidljivi napredak na planu uspostavljanja međusobnog razumevanja i tako vratiti region u stanje političkih tenzija.
Kao da izvođači kampanja namerno ignorišu napore koje, na primer, ovde u Hrvatskoj, radi opšteg dobra i napretka preduzimaju državne vlasti i zajednica srpskog naroda na uspostavljanju međusobnog poverenja i napretka, i istovetnim rezultatima koje kroz satrudništvo i saradnju postižu Vlada Srbije i hrvatski narod koji tamo živi. Ti poduhvati, pokrenuti radi rešavanja problema manjinskih zajednica, blagotvorno utiču na uspostavljanje poverenja između dve države, ali i doprinose miru, ne samo između Srba i Hrvata, nego i naše braće muslimana i svih koji ovde žive.
Na žalost, kao i uvek „profesionalni kreatori konflikata“ insistiraju na polarizacijama, na podelama, na sukobima, pritom uvek diskreditujući jednu stranu, kako bi svako ko ima želju da izgrađuje mostove i prevazilazi eventualne nesporazume sa tom stranom, u najmanju ruku, unapred bio obešrabren. U njihovom diskursu danas je ta strana Srbija i njeni politički lideri, a sutra, ako zatreba, po istoj matrici može biti bilo koja vlada, država ili bilo koji predsednik iz našeg okruženja. U svakom slučaju, scenario je jasan, producent je isti, uloge su podeljene, glumci su svima dobro poznati, režija je monotona, ali je predstava za neupućene, a naročito zlonamerne, efektna: svi su gubitnici, dobitnici su samo „profesionalni kreatori konflikata“.
Imajući sve to na umu, i verujući da izložena destruktivna nastojanja neće imati presudnog uticaja na naše međuljudske i međunacionalne odnose, ostajem da sa svojom bogoljubivom zajednicom u Eparhiji zagrebačko-ljubljanskoj i svim ljudima dobre volje Hrista Bogomladenca, čije Rođenje sa radošću iščekujemo, kolenopreklono molim da On, kao Bog mira, sačuva mir za sve!”, naveo je je Mitropolit Porfirije.

Podeli na: