sreda, 05. oktobra 2022. | 21:35
Najnovije vesti

Molitva za mir, sreću i blagostanje

Direktor Kancelarije za KiM sa predstavnicima Srpske liste prisustvovao božićnoj liturgiji u Gračanici

 

 

Povodom Božića, najradosnijeg hrišćanskog praznika, u manastiru Gračanica služena je arhijerejska liturgija kojoj su pored velikog broja vernika prisustvovali i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, predstavnici Srpske liste i predstavnici lokalnih vlasti po srpskom i kosovskom sistemu. Liturgiju je služio vladika raško-prizrenski Teodosije uz sasluženje sveštenstva i sestrinstva eparhije.
Nakon liturgije vladika Teodosije uputio je svim ljudima dobre volje poruku mira.
-Zaista nam je potrebni mir, ali i dobra volja, ljubav, uvažavanje i međusobno poštovanje svih koji živimo na ovom prostoru. Trudićemo se da se te reči anđela pretoče u naš život. Danas smo svi radosni, naročito deca koja su ispunila crkvu u Gračanici, u Kosovskoj Mitrovici i svuda na Kosovu i Metohiji. Da nam Gospod da radosti i da nam podari izobilja, kako plodova zemaljskih tako i duhovnih darova, kako bismo mogli slaviti njega i veličati njegovo sveto ime, kazao je vladika Teodosije i istako da je naročito  velika radost što je proslavi Božića prisustovao i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju sa svojim saradnicima. Vladika je naglasio da to pokazuje da je država Srbija prisutna na Kosovu i Metohiji.
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković čestitao je najradosniji hrišćanski praznik celom srpskom rodu, a posebno onom na Kosovu i Metohiji.
-Tajna rođenja Gospoda Isusa Hrista predstavlja i sav smisao našeg života. Da se borimo za život u slobodi naša je osnovna misija na Kosovu i Metohiji. Da bi kao narod opstali moramo da gradimo mir, da budemo složni i jedinstveni. Svaki naš čovek na KiM predstavlja zenicu oka države Srbije i mi ćemo se kao i do sada truditi da pomognemo naš narod koji ovde živi. Gradićemo bolnice, škole, vrtiće, nove puteve, ali i da pomažemo SPC i Eparhiju raško-prizrensku, kazao je Petković i preneo pozdrave i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
Čestitke povodom Božića u svoje lično ime i ime Opštine Gračanica uputila je i predsednica prof. dr Ljiljana Šubarić.
-Čestitam najradosniji hrišćanski praznik rođenje Isusa Hrista svim građanima uz želju da praznične dane provedu u ljubavi, miru i blagodati sa svojom porodicom i prijateljima. Želim da vam svetlost badnjaka u domove unese radost i sreću, rekla je Šubarić.
Najradosniji hrišćanski praznik Božić liturgijski je proslavljen u svim pravoslavnim hramovima u centralnom delu Kosova. Slavlje se nakon liturgije i pričesti nastavilo u kućama vernika uz mrsnu trpezu, ali i želje da nam 2022. godina donese puno zdravlja, mira i slobode.

M.Č.

Podeli na: