nedelja, 14. avgusta 2022. | 02:36
Najnovije vesti

Muzika učvršćuje veru i optimizam

Humanitarni koncert u Kombank dvorani u Beogradu za narodne kuhinje na KiM

Prihod od prodatih karata za koncert namenjen je narodnim kuhinjama na Kosovu i Metohiji koje pripremaju hranu za više od 3000 siromašnih lica
Koncert pod naslovom „ I pesmom za Kosovo i Metohiju“ održan je u Kombank dvorani u Beogradu sa blagoslovom njegovog preosveštenstva episkopa raško-prizrenskog Teodosija. Ovu manifestaciju organizovali su Dom kulture u Gračanici i Udruženje estradnih umentika Kosova i Metohije, a prihod od prodatih karata za koncert namenjen je narodnim kuhinjama na Kosovu i Metohiji koje pripremaju hranu za više od 3000 siromašnih lica.
Uveče 12. maja ove godine u Kombank dvorani pevali su Miroslav Ilić, Danka Stoiljković, Ranko Šemić, Milica Milisavljević Dugalić, Zoran Brkljač, Živorad Mladenović i Vera Stolić. Na koncertu su bili i gosti Zdravko Šotra, Radosav Zelenović, Svetomir Arsić Basara i književnici Lela Marković i Ratko Popović koji su svi na svoj način dali ton ovoj humanitarnoj manifestaciji.
“Ja vodim poreklo sa Kosova i Metohije kao i svi ljudi ovde. Nema u stvari mesta na Kosovu i Metohiji gde Srbi žive, naš narod, a gde Narodni ansambl RTS -a nije bio. Svirali smo svugde gde smo pozvani. Potrudili smo se da damo svoj doprinos da sačuvamo te pesme od zaborava”, rekao je Siniša Vićentijević, umetnički rukovodilac Narodnog ansambla RTS-a.
Inicijatori koncerta pokazali su da i muzički događaji pomažu učvršćivanju vere i optimizma.
“Mi smo samo hteli da još jednom afirmišemo našu kulturu, našu tradiciju – ono što je esencija našeg opstajanja na Kosovu i Metohiji. Naša tradicija večeras i naša muzika, kosovska pesma koja je opstala zahvaljujući narodu, a zahvaljujući pesmi je narod opstajao i traje i dalje na Kosovu i Metohiji”, istakao je Moma Trajković, inicijator i učesnik koncerta ” I pesmom za Kosovo i Metohiju”.
S.Đ.

Podeli na: