петак, 09. јуна 2023. | 02:48
Најновије вести

На северу КиМ троје новооболелих од Ковида – 19 и четворо излечених

На северу Косова и Метохије у последња 24 сата од коронавируса оболеле су три особе, а четири пацијента су излечена, саопштио је на конференцији за медије Кризног штаба општине Косовска Митровица специјалиста епидемиологије др Александар Антонијевић .
– Два новооболела лица од Ковида -19 су из Косовске Митровице, а једно лице је са пребивалиштем у Звечану – казао је др Антонијевић.

 

Др Антонијевић још једном је апеловао на грађане да се још мало стрпе и да се придржавају мера које прописује струка.
– Ношење заштитне опреме када сте ван домова и што мањи изласци су оно што понављамо сваки дан и још једном вас молим да покажете одговорност и још мало стрпљења како би на крају победили ову болест – рекао је Антонијевић.
Даница Радомировић, начелница инфективног одељења КБЦ- а у Косовској Митровици, казала је да је на поменутом одељењу тренутно хоспитализовано 15 пацијената са лакшом и средње тешком клиничком сликом
– Добра вест за све нас је да се два пацијента након лечења на инфективном одељењу, после успешног лечења и добијеног једног негативног теста отпуштају кући – казала је Радомировић прецизирајући да је реч о пацијентима из Лепосавића и Зубиног Потока.
Додаје да се још два пацијента са, такође са добром клиничком сликом, који су сада без симптома, али који још нису поново узорковани зато што још није време за њихово узорковање, шаљу у Ковид привремену болницу у Студентском центру. Они су доброг здравственог стања.
Пренма њеним речима на инфективном одељењу тренутно имају једног пацијента који је на респиратору. Реч је веома тешком пацијенту који има низ придружених болести и захтева кисеоничку потпору, односно рад плућа на мажину.
Како је рекла др Радомировић реч је о женској осамдесетогодишњој особи која из објективних разлога није транспортована.
– Због јако тешке клиничке слике није било могућности за транспортом, одлучили смо да је сместимо на нашем одељењу где имамо један респиратор за тако тешке случајеве.
Објективни су разлози и родбина је захтевала да се пацијент не транспортује, сматрајући да да ће му бити пружене све апсолутне мере лечења као у другом центру.
Она подсећа да је до сада транпортовано више особа у терцијарне установе у Србији и да је већина успешно излечена и да се тренутно у тим установама србији налази мали број пацијената са КиМ.
Укупан број оболелих од почетка епидемије према последњим подацима је 86, од тога њих 35 из Северне Митровице, 21 из Звечана, 19 низ Зубиног Потока и 11 из Лепосавића.
До сада је укупно излечено 31 лице, 13 у Звечану, 11 у Северној Митровици, четворо из Лепосавића и троје из Зубиног Потока.
Од почетка епидемије преминуло је њих петоро, троје из Лепосавића и по једно лице из Звечана и Северне Митровице.
С.К.

Подели на: