utorak, 06. decembra 2022. | 09:30
Najnovije vesti

Na severu KiM troje novoobolelih od Kovida – 19 i četvoro izlečenih

Na severu Kosova i Metohije u poslednja 24 sata od koronavirusa obolele su tri osobe, a četiri pacijenta su izlečena, saopštio je na konferenciji za medije Kriznog štaba opštine Kosovska Mitrovica specijalista epidemiologije dr Aleksandar Antonijević .
– Dva novoobolela lica od Kovida -19 su iz Kosovske Mitrovice, a jedno lice je sa prebivalištem u Zvečanu – kazao je dr Antonijević.

 

Dr Antonijević još jednom je apelovao na građane da se još malo strpe i da se pridržavaju mera koje propisuje struka.
– Nošenje zaštitne opreme kada ste van domova i što manji izlasci su ono što ponavljamo svaki dan i još jednom vas molim da pokažete odgovornost i još malo strpljenja kako bi na kraju pobedili ovu bolest – rekao je Antonijević.
Danica Radomirović, načelnica infektivnog odeljenja KBC- a u Kosovskoj Mitrovici, kazala je da je na pomenutom odeljenju trenutno hospitalizovano 15 pacijenata sa lakšom i srednje teškom kliničkom slikom
– Dobra vest za sve nas je da se dva pacijenta nakon lečenja na infektivnom odeljenju, posle uspešnog lečenja i dobijenog jednog negativnog testa otpuštaju kući – kazala je Radomirović precizirajući da je reč o pacijentima iz Leposavića i Zubinog Potoka.
Dodaje da se još dva pacijenta sa, takođe sa dobrom kliničkom slikom, koji su sada bez simptoma, ali koji još nisu ponovo uzorkovani zato što još nije vreme za njihovo uzorkovanje, šalju u Kovid privremenu bolnicu u Studentskom centru. Oni su dobrog zdravstvenog stanja.
Prenma njenim rečima na infektivnom odeljenju trenutno imaju jednog pacijenta koji je na respiratoru. Reč je veoma teškom pacijentu koji ima niz pridruženih bolesti i zahteva kiseoničku potporu, odnosno rad pluća na mažinu.
Kako je rekla dr Radomirović reč je o ženskoj osamdesetogodišnjoj osobi koja iz objektivnih razloga nije transportovana.
– Zbog jako teške kliničke slike nije bilo mogućnosti za transportom, odlučili smo da je smestimo na našem odeljenju gde imamo jedan respirator za tako teške slučajeve.
Objektivni su razlozi i rodbina je zahtevala da se pacijent ne transportuje, smatrajući da da će mu biti pružene sve apsolutne mere lečenja kao u drugom centru.
Ona podseća da je do sada tranportovano više osoba u tercijarne ustanove u Srbiji i da je većina uspešno izlečena i da se trenutno u tim ustanovama srbiji nalazi mali broj pacijenata sa KiM.
Ukupan broj obolelih od početka epidemije prema poslednjim podacima je 86, od toga njih 35 iz Severne Mitrovice, 21 iz Zvečana, 19 niz Zubinog Potoka i 11 iz Leposavića.
Do sada je ukupno izlečeno 31 lice, 13 u Zvečanu, 11 u Severnoj Mitrovici, četvoro iz Leposavića i troje iz Zubinog Potoka.
Od početka epidemije preminulo je njih petoro, troje iz Leposavića i po jedno lice iz Zvečana i Severne Mitrovice.
S.K.

Podeli na: