недеља, 14. августа 2022. | 03:13
Најновије вести

Надају се доброј и родној години

Како то традиција налаже, на Дан Светог Трифуна, када се обележава слава виноградара и винара , одлази се у виноград , орезује један чокот винове лозе и залива вином, да да живот биљки пусле дугог зимског мировања. На овај начин обележен је Свети Трифун и у виноградима у Лепосавићу , на северу Косова и Метохије, а највећим виноградима на овом подручју могу се похвалити породице Лакићевић и Јевремовић.

 

Сечењем славског колача и орезивање једног чокота лозе у винограду Милије Јевремовић на свечани начин обележен је овај празник, у славу доброг вина и грожђа, којем се надају у овој години.
-Породично смо се одлучили за виноградарство и то је сада наш велики посао и велика љубав. На овај начин допуњујемо нашу делатност, јер смо деценијама познати по угоститељству, тако да,се у нашем ресторану служе наша вина , на нашу велику радост, каже Јевремовић, који је познат као врсни угоститељ у Лепосавићу.
Овогодишњи домаћин Славе Светог Трифуна био је Првослав Антонијевић, а део колача и икону преузео је др Звонко Радосављевић, који ће се божјом помоћи, бити домаћин догодине.
Лепосавић се све више препознаје као виноградарски крај, јер се овим послом већ годинама успешно бави и породица Лакићевић, која има велике винограде и винарију, а по квалитету вина познати су надалеко. За сада успешно се извозе вина из ове винарије на подручје Италије и Швајцарске. Сазнајемо да је посао извоза са Косова и Метохије веома компликован, али квалитет овог вина квалификује га да стигне на пробирљиво европско тржиште.
Виноградарство, уједно као млада привредна грана на овом подручју, свакако заслужује веће субвенције и улагања, јер отвара нова радна места и гарантује опстанак народа на овом подручју. В. В.

Подели на: