nedelja, 14. avgusta 2022. | 01:41
Najnovije vesti

Nadaju se dobroj i rodnoj godini

Kako to tradicija nalaže, na Dan Svetog Trifuna, kada se obeležava slava vinogradara i vinara , odlazi se u vinograd , orezuje jedan čokot vinove loze i zaliva vinom, da da život biljki pusle dugog zimskog mirovanja. Na ovaj način obeležen je Sveti Trifun i u vinogradima u Leposaviću , na severu Kosova i Metohije, a najvećim vinogradima na ovom području mogu se pohvaliti porodice Lakićević i Jevremović.

 

Sečenjem slavskog kolača i orezivanje jednog čokota loze u vinogradu Milije Jevremović na svečani način obeležen je ovaj praznik, u slavu dobrog vina i grožđa, kojem se nadaju u ovoj godini.
-Porodično smo se odlučili za vinogradarstvo i to je sada naš veliki posao i velika ljubav. Na ovaj način dopunjujemo našu delatnost, jer smo decenijama poznati po ugostiteljstvu, tako da,se u našem restoranu služe naša vina , na našu veliku radost, kaže Jevremović, koji je poznat kao vrsni ugostitelj u Leposaviću.
Ovogodišnji domaćin Slave Svetog Trifuna bio je Prvoslav Antonijević, a deo kolača i ikonu preuzeo je dr Zvonko Radosavljević, koji će se božjom pomoći, biti domaćin dogodine.
Leposavić se sve više prepoznaje kao vinogradarski kraj, jer se ovim poslom već godinama uspešno bavi i porodica Lakićević, koja ima velike vinograde i vinariju, a po kvalitetu vina poznati su nadaleko. Za sada uspešno se izvoze vina iz ove vinarije na područje Italije i Švajcarske. Saznajemo da je posao izvoza sa Kosova i Metohije veoma komplikovan, ali kvalitet ovog vina kvalifikuje ga da stigne na probirljivo evropsko tržište.
Vinogradarstvo, ujedno kao mlada privredna grana na ovom području, svakako zaslužuje veće subvencije i ulaganja, jer otvara nova radna mesta i garantuje opstanak naroda na ovom području. V. V.

Podeli na: