sreda, 28. septembra 2022. | 08:41
Najnovije vesti

Nagrade piscima u zemlji i regionu

Saradnja Instituta za dečju književnost u Beogradu i festivala iz Sarajeva i Tuzle

 

Uručen počasni doktorat Fahrudinu Kučuku, književniku iz Sarajeva, kao istaknutoj ličnosti iz inostranstva za izuzetan doprinos u oblastima humanističkog, istraživačkog i umetničkog stvaralaštva za decu i odrasle
U prostorijama Vukove zadužbine u Beogradu održan je svojevrstan književni matine na kome su učestvovali pisci iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Mađarske i dijaspore (Švajcarska). U ime Instituta za dečju književnost, prisutne je pozdravio pofesor dr Milutin Đuričković koji je ukazao na uspešnu kulturnu saradnju pisaca iz zemlje i regiona. Naime, Institut za dečju književnost je već potpisao Povelju o saradnji sa Festivalom dječije umjetnosti iz Sarajeva i Festivalom „Vezeni most“ iz Tuzle i prvi rezultati su ostvareni kroz međusobne posete, objavljivanje knjiga i učešće na naučnim skupovima.
Izdavačka kuća „Alma“, kojom rukovodi dr Đorđe Otašević, u okviru svoje edicije „Evropska književnost“ objavila je, takođe, nekoliko pesničkih knjiga savremenih mađarskih autora u prevodu Jolanke Kovač iz Zrenjanina. Radi se o zbirkama Atile Balaža, Šandora Halmošija, Danijela Leventea Pala, Lasla Lirtija, Ištvana Turcija i Petra Demenjija.
Ovom prilikom uručen je počasni doktorat Fahrudinu Kučuku, književniku iz Sarajeva, kao istaknutoj kulturnoj ličnosti iz inostranstva za izuzetan doprinos u oblastima humanističkog, istraživačkog i umetničkog stvaralaštva ne samo za decu i odrasle. Potpredsednik Književnog društva „Sunčani breg“ iz Beograda Radislav Jović uručio je tradicionalnu nagradu „Lukijan Mušicki“ za najbolje knjige poezije i proze za decu i odrasle, za kulturnu saradnju i razvoj scenske umetnosti kod dece i mladih. Ovo vredno priznanje pripalo je stvaraocima i kulturnim poslenicima iz Bosne i Hercegovine: Fahrudinu Kučuku, Ibrahimu Hadžibajriću, Arminu Omeroviću, kao i mađarskim piscima iz Budimpešte: Danijelu Leventeu Palu i Laslu Kirtiju.
Poetesa i prevodilac Valentina Novković kazivala je odabrane stihove prisutnih pesnika iz inostranstva, koji su uručili međunarodnu nagradu „Art Danubius“ Fahrudinu Kučuku iz Sarajeva i Oliveri Olji Jelkić iz Beograda.
S.Đ.

Podeli na: