nedelja, 02. oktobra 2022. | 22:26
Najnovije vesti

Najbolji film ”Selo moje- Ugljare”

Završen osmi po redu Festival dokumentarnog filma – ”Grafest”.

 

Dodelom nagrada u Gračanici je završen osmi po redu Festival dokumentarnog filma i televizijskih formi ”Grafest”.
Odlukom žirija, za slojevite i kritički prikazane složene okolnosti koje prete dramatičnim promenama etničke strukture Ugljara, najbolje dokumentarno ostvarenje ovogodišnjeg festivala je film ”Selo moje -Ugljare”, koje potpisuju Katarina Marinković i Sanja Đokić iz ”New Press” produkcije.
-Prvi put učestvujemo na festivalu dokumentarnog filma, tako da je ova nagrada posebno značajna za nas. Problem o kome govorimo u našoj reportaži je zapravo mnogo veći. Cilj je bio da ukažemo na problem i da pokušamo da probudimo savest onih koji su odgovorni za opstanak Srba u ovom delu Kosova, rekla je Katarina Marinković.
Druga nagrada dodeljena je za film ”Prizrenska rapsodija” autora Žarka Joksimovića u produkciji RTK“, dok je treće mesto osvojio Ivan Vučković iz Laposavića za film ”Priča o nestajanju”. Osim pomenutih, Dom kulture u Gračanici dodelio je zahvalnicu Mihailu Caniću iz Beograda koji godinama podržava festival u Gračanici.
Žiri ovogodišnjeg festivala radio je u sastavu: dokumentaristi Zoran i Svetlana Popović, publicista Đorđe Jevtić, novinarka Ivana Vanovac i selektorka takmičarskog dela programa Nevena Matović.
Prema rečima Ivane Vanovac , festival dokumentarnog filma u Gračanici je i ove godine pokazao težinu života na Kosovu i Metohiji i bogatstvo tema, pojedinačno i kolektivno. Radovi su, kaže ona, obuhvatili teme iz duhovne i nacionalne sfere preko etnografskih do teških priča o siromaštvu, a posebno o tihom nestajanju sa ovih prostora.
Dodeli nagrada predhodio je film ”A sad se spušta veče” autora Maje Novaković.
Sve dokumentarne filmove koji su prikazani na ”Grafestu”, pored publike u Gračanici, mogla je da pogleda i publika u Kosovskoj Mitrovici i Šilovu.
Međunarodni festival dokumentarnog filma ”Grafest” organizovao je Dom kulture Gračanica, a pomogli su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Kancelarija za KiM, Skupština grada Prištine i Opština Gračanica.

M.Č.

Podeli na: