utorak, 06. decembra 2022. | 09:13
Najnovije vesti

Najviše novca za plate

Druga javna rasprava o nacrtu budžeta opštine Leposavić za 2021. godinu

Nataša Nastić, direktor Odeljenja za politiku i finansije obrazložila je prisutnim direktorima Direktorata, odbornicima, predstavnicima medjunarodnih organizacija i prisutnim gradjanaima nacrt budžeta opštine Leposavić za narednu godinu, istakavši da je u svim stavkama budžeta manje novca u odnosu na ovu godinu. Čuli su se konkretni predlozi , šta je najpotrebnije da bude uradjeno na ovom području za iduću godinu, a predlozi su stizali i putem elektronske pošte.
Leposavić, 22. Septembra- Drugu javnu raspravu, koja je održana u Sali Doma kulture ”Sava Dečanać’ u Leposaviću otvorio je predsedavajući Skupštinom Nikola Lazović, zahvaljujući prisutnima na dolasku da iznesu svoje predloge o najvažnijem dokumentu opštine, od koga će zavisiti dalji razvoj ovog područja. Potom je Nataša Nastić, direktor Odeljenja za politiku i finansije obrazložila predlog budžeta opštine za 2021. Godinu, istakavši da će lokalna samouprava raspolagati manjim iznosom sredstava u odnosu na ovu godinu. Umanjenje je u iznosu od 514. 520 evra, a ukupni budžet iznosi 4.313 184. evra.
I ove godine najveća stavka u budžetu je iznos za plate i dnevnice zaposlenih i za ove namene planirano je 2.220 113 evra, a za kapitalne investicije planiran je iznos od 1.549. 299 evra, dok su sopstveni prihodi opštine skromni i iznose svega 41. 790 evra. Ovaj iznos naplaćuje se po osnovu taksi za izvode rodjenih i umrlih i na osnovu saobraćajnih prekršaja, dok ostalih prihoda za sada opština nema.
Plan rada kapitalnih objekata obrazložio je zamenik gradonačelnika Radoš Mihajlović, istakavši da je plan sačinjen na osnovu do sada pristiglih predloga gradjana, potreba lokalne samouprave i ovdašnjeg stanovništva i na osnovu predloga predsednika mesnih zajednica sa cele teritorije opštine.
– Radi se o nekih pedeset kapitalnih objekata, za koje je sačinjena tehnička dokumentacija i čija realizacija treba da počne iduće godine. Radiće se na uredjenju centralnog šetališta u Leposaviću ispred zgrade Jugobanke, odakle su izmešteni montažni objekti u proteklom periodu, i sada ovaj prostor treba urediti kao gradsko šetalište. Uz to radiće se na infrastrukturnim objektima u svim mesnim zajednicama, a najviše radova planirano je na putnoj mreži, na rekonstrukciji i asfaltiranju puteva , kako u urbanim naseljima Leposavić, Lešak i Sočanica, tako i na seoskom području. Biće asfaltiran put od Ibarske magistrale do škole u Gornjem Krnjinu, koji je trenutno u veoma lošem stanju, potom dve ulice u naselju Tvrdjan, radiće se ulična rasveta u selima Popovce i Jošanica, a u prigradskom naselju Kutnje planirana je izgradnja kanalizacione mreže, kazao je Mihajlović, nabrajajući deo radova koji treba da se završe iduće godine.
Gradjani su se pojedinačno interesovali za ulice u svom delu naselja gde žive, a jedno od pitanja odnosilo se na vodosnabdevanje u ovoj opštini.
Naime, penzioner Rade Milunović pitao je kada će Leposavić imati kvalitetnu vodu za piće, jer je pitanje vode životno važno za sve stanovnike na ovom području. Kazao je da sa prvim jesenjim kišama, voda iz česmi nije upotrebljiva, zamućena je i higijenski neispravna za piće, a gradjani se snabdevaju na alternativne načine, najčešće kupujući flaširanu vodu.
-Ja od kada sam napravio kuću u Leposaviću, pre trideset godina mi se suočavamo sa problemom neispravne vode za piće, a siguran sam da je više para došlo za vodovod nego što je vode proteklo Ibrom , slikovito je objasnio Milunović, dodajući da u letnjem periodu nestaje voda, a sa velikim kišama voda je zamućena i nije za upotrebu.
Milunović je predložio i raspisivanje samodoprinosa kako bi se trajno rešilo pitanje vodosnabdevanja, kako je to svojevremeno uradila susedna opština Raška. U zo pokrenuo je i pitanje rada Zemljoradničke Zadruge, jer seljaci imaju tržne viškove poljoprivrednih proizvoda , a Zaduga bi trebalo da radi na otkupu kako bi svi imali stimulaciju da više rade, prodaju svoje proizvode i zaradjuju. Iskazao je potrebu da se više pomogne Opštinski odbor penzionera u Leposaviću.
Član mesnog odbora mesnezajednice Sočanica za selo Borčane, Rucmance i Brzeće tražio je da se pomogne obnova škole u Borčanu i da se nadje mogućnost da se taj objekat privede nameni, jer je šteta da školska zgrada propadne. Takodje ukazao je i na problem crkve u Borčanu, verski objekat iz sedamnaestog veka koji je prepušten propadanju. Zatražio je da se nadju sredstva da se ovaj objekat zaštiti od daljeg propadanja.
Nataša Nastć, direktor Odeljenja za politiku i finansije, kazala je odgovarajući na pitanje oko zaštite crkve u Borčanu, da je potrebno da se uputi poseban zahtev prema Memorandum u Prištinu za zaštitu verskih objekata i samo ukoliko taj program prodje može se prići realizaciji ovog posla.
Pitanje revitalizacije Zemljoradničke zadruge u ovakvim uslovima je nemoguće, kazao je Radoš Mihajlović, odgovarajući na pitanje Milunovića, a za rešavanje pitanja vodosnabdevanja potrebna su tri opštinsaka budžeta, što je za sada neizvodljivo, istakoa je Mihajlović.
V.Vukojević

Podeli na: