Најновије вести

Највише новозаражених до сада – 2.823, преминуло још 14 пацијената

Према последњем пресеку, коронавирус је у Србији потврђен код још 2.823 особе, а од последица заразе преминуло је још 14 људи. Тестиран је 13.091 узорак.

 

И интернистички блок болнице у Панчеву у ковид систему
Интернистички нови блок Опште болнице у Панчеву од данас је спреман за пријем нових пацијената оболелих од ковида и уз Инфективно и Грудно одељење, поново је у ковид систему.

На три спрата Интернистистичког блока спремно је 150 постеља за оболеле од коронавируса и још 102 лежаја у два стара павиљона.

Тренутно се на лечењу од коронавируса овде налази 95 пацијената, од којих је 37 Из Панчева. На кућно лечење из болнице су отпуштени лакши болесници

Последњих дана и у јужном Банату приметан је раст оболелих од коронавируса и то највише у страосној доби од 30 до 60 година, али охрабрује што је 70 одсто пацијената са лакшом клиничком сликом.

Заражено 30 радника “Зиђина” у Бору
Тридесет радника кинеске компаније “Зиђин” заражено је коронавирусом, саопштио је Градски штаб за ванредне ситуације у Бору.

Према речима Саше Перишића, одговорног лица за заштиту на раду ове компаније, 150 особа које су биле у контакту са зараженима сада су у самоизолацији.

Како је саопштено, ниједан радник из Кине до сада није био позитиван на коронавирус.

Расте број случајева у Прокупљу, фабрика “Леони” жариште заразе
Расте број новозараженик ковидом-19 у Прокупљу, за 20 дана вирус потврђен код 214 пацијената.

У општој болници “Др Алекса Савић” у Прокупљу, на инфективном одељењу тренутно је хоспитализовано 18 пацијената, од којих је осам позитивно на ковиђ19.

У Житорађи је короном заражена 41 особа.

Забрињава податак да све већи број оболелих долази из два погона фабрике “Леони” у Прокупљу и Малошишту, где је тренутно запослено више хиљада радника.

“Највећи проблеми се јављају из тих великих фирми, као што су “Леони”, где је жариште инфекције, бар наши осигураници, који се јављају код нас”, истиче Александар Станковић, директор Дома здравља у Житорађи.

Да је и поред свих предузетих мера за сузбијање вируса, корона ипак ушла у једне од најбројнијих фабрика на југу Србије, РТС-у је потврђено у самом “Леонију” где истичу да је тренутно 30 радника из прокупачког погона на кућном лечењу.

Тврде и да све указује да су радници вирусу били изложени ван производних хала.

На КиМ још пет преминулих, 596 новоинфицираних
На Косову и Метохији, у срединама под надзором приштинског здравственог система, у последња 24 часа преминуло је пет особа од ковида-19.

Од избијања епидемије преминуле су 773 особе, са, према наводима лекара, другим пратећим болестима.

Институт за јавно здравље у Приштини регистровао је 596 нових случајева инфекције коронавирусом на основу тестирања 1.559 узорака.

Укупно је 25.388 особа инфицирано на КиМ од избијања епидемије. Излечена су 16.362, а активна 8.253 случаја.

Половина новозаражених из Београда, следе Нови Сад, Ниш и Крагујевац
Од 2.823 потврђена случаја у последња 24 сата њих 1.423 је из Београда, што је више од половине новозаражених.

Следи Нови Сад са 155 случајева заразе, Ниш 118, Крагујевац 106, Краљево 62, Ваљево 56, Панчево 50, Шабац 44, Зрењанин 37, Чачак 37, Врање 32, док остали градове бележе мање од 30 новооболелих.

На респиратору 126 пацијената
У последња 24 сата у Србији је тестирана 13.091 особа, а коронавирус је потврђен код њих 2.823.

Борбу са ковидом-19 изгубило је још 14 људи.

На респираторима је 126 пацијената.

Епидемиолози упозоравају да број прегледа у ковид амбулантама расте из сата у сат.

Све је већи и број хоспитализованих, посебно у Београду. Директор Клиничко-болничког центра Земун, проф. др Драгош Стојановић, рекао је за РТС да је та здравствена установа поново ушла у ковид режим и да су за један и по дан на лечење примили 225 пацијената. Бојим се да ћемо за мање од једног и по дана напунити све капацитете, поручио је Стојановић.

У КБЦ Бежанијска коса 90 одсто капацитета је попуњено, док су у привременој болници у београдској “Штарк арени” тренутно смештена 434 ковид пацијента, а више од 250 људи је на кисеоничкој терапији.

Координатор привремене болнице др Владо Батножић рекао је за РТС да су јуче примили 38 пацијената, да се “Штарк арена” брзо пуни и да су у питању углавном тежи пацијенти, да имају једностране или обостране упале плућа.

И нишки “Чаир” почиње да прима пацијенте. Привремена ковид болница хала “Чаир” отворена је и ушла је у ковид систем, па од данас прима прве пацијенте који имају средње тешку и лакшу клиничку слику, рекао је за РТС координатор болнице др Горан Митровић.

Коронавирус је ушао у предшколску установу у Лесковцу. Код 12 запослених у предшколској установи “Вукица Митровић” потврђен је коронавирус, навела је за РТС др Зорана Кулић, епидемиолог лесковачког Завода за јавно здравље. Истакла је да међу децом која похађају вртиће у Лесковцу за сада нема оболелих.

Због повећања броја оболелих ванредна ситуација проглашена је у Шапцу и Неготину.

Подели на: