petak, 03. februara 2023. | 01:41
Najnovije vesti

Najviše novozaraženih do sada – 2.823, preminulo još 14 pacijenata

Prema poslednjem preseku, koronavirus je u Srbiji potvrđen kod još 2.823 osobe, a od posledica zaraze preminulo je još 14 ljudi. Testiran je 13.091 uzorak.

 

I internistički blok bolnice u Pančevu u kovid sistemu
Internistički novi blok Opšte bolnice u Pančevu od danas je spreman za prijem novih pacijenata obolelih od kovida i uz Infektivno i Grudno odeljenje, ponovo je u kovid sistemu.

Na tri sprata Internistističkog bloka spremno je 150 postelja za obolele od koronavirusa i još 102 ležaja u dva stara paviljona.

Trenutno se na lečenju od koronavirusa ovde nalazi 95 pacijenata, od kojih je 37 Iz Pančeva. Na kućno lečenje iz bolnice su otpušteni lakši bolesnici

Poslednjih dana i u južnom Banatu primetan je rast obolelih od koronavirusa i to najviše u straosnoj dobi od 30 do 60 godina, ali ohrabruje što je 70 odsto pacijenata sa lakšom kliničkom slikom.

Zaraženo 30 radnika “Ziđina” u Boru
Trideset radnika kineske kompanije “Ziđin” zaraženo je koronavirusom, saopštio je Gradski štab za vanredne situacije u Boru.

Prema rečima Saše Perišića, odgovornog lica za zaštitu na radu ove kompanije, 150 osoba koje su bile u kontaktu sa zaraženima sada su u samoizolaciji.

Kako je saopšteno, nijedan radnik iz Kine do sada nije bio pozitivan na koronavirus.

Raste broj slučajeva u Prokuplju, fabrika “Leoni” žarište zaraze
Raste broj novozaraženik kovidom-19 u Prokuplju, za 20 dana virus potvrđen kod 214 pacijenata.

U opštoj bolnici “Dr Aleksa Savić” u Prokuplju, na infektivnom odeljenju trenutno je hospitalizovano 18 pacijenata, od kojih je osam pozitivno na koviđ19.

U Žitorađi je koronom zaražena 41 osoba.

Zabrinjava podatak da sve veći broj obolelih dolazi iz dva pogona fabrike “Leoni” u Prokuplju i Malošištu, gde je trenutno zaposleno više hiljada radnika.

“Najveći problemi se javljaju iz tih velikih firmi, kao što su “Leoni”, gde je žarište infekcije, bar naši osiguranici, koji se javljaju kod nas”, ističe Aleksandar Stanković, direktor Doma zdravlja u Žitorađi.

Da je i pored svih preduzetih mera za suzbijanje virusa, korona ipak ušla u jedne od najbrojnijih fabrika na jugu Srbije, RTS-u je potvrđeno u samom “Leoniju” gde ističu da je trenutno 30 radnika iz prokupačkog pogona na kućnom lečenju.

Tvrde i da sve ukazuje da su radnici virusu bili izloženi van proizvodnih hala.

Na KiM još pet preminulih, 596 novoinficiranih
Na Kosovu i Metohiji, u sredinama pod nadzorom prištinskog zdravstvenog sistema, u poslednja 24 časa preminulo je pet osoba od kovida-19.

Od izbijanja epidemije preminule su 773 osobe, sa, prema navodima lekara, drugim pratećim bolestima.

Institut za javno zdravlje u Prištini registrovao je 596 novih slučajeva infekcije koronavirusom na osnovu testiranja 1.559 uzoraka.

Ukupno je 25.388 osoba inficirano na KiM od izbijanja epidemije. Izlečena su 16.362, a aktivna 8.253 slučaja.

Polovina novozaraženih iz Beograda, slede Novi Sad, Niš i Kragujevac
Od 2.823 potvrđena slučaja u poslednja 24 sata njih 1.423 je iz Beograda, što je više od polovine novozaraženih.

Sledi Novi Sad sa 155 slučajeva zaraze, Niš 118, Kragujevac 106, Kraljevo 62, Valjevo 56, Pančevo 50, Šabac 44, Zrenjanin 37, Čačak 37, Vranje 32, dok ostali gradove beleže manje od 30 novoobolelih.

Na respiratoru 126 pacijenata
U poslednja 24 sata u Srbiji je testirana 13.091 osoba, a koronavirus je potvrđen kod njih 2.823.

Borbu sa kovidom-19 izgubilo je još 14 ljudi.

Na respiratorima je 126 pacijenata.

Epidemiolozi upozoravaju da broj pregleda u kovid ambulantama raste iz sata u sat.

Sve je veći i broj hospitalizovanih, posebno u Beogradu. Direktor Kliničko-bolničkog centra Zemun, prof. dr Dragoš Stojanović, rekao je za RTS da je ta zdravstvena ustanova ponovo ušla u kovid režim i da su za jedan i po dan na lečenje primili 225 pacijenata. Bojim se da ćemo za manje od jednog i po dana napuniti sve kapacitete, poručio je Stojanović.

U KBC Bežanijska kosa 90 odsto kapaciteta je popunjeno, dok su u privremenoj bolnici u beogradskoj “Štark areni” trenutno smeštena 434 kovid pacijenta, a više od 250 ljudi je na kiseoničkoj terapiji.

Koordinator privremene bolnice dr Vlado Batnožić rekao je za RTS da su juče primili 38 pacijenata, da se “Štark arena” brzo puni i da su u pitanju uglavnom teži pacijenti, da imaju jednostrane ili obostrane upale pluća.

I niški “Čair” počinje da prima pacijente. Privremena kovid bolnica hala “Čair” otvorena je i ušla je u kovid sistem, pa od danas prima prve pacijente koji imaju srednje tešku i lakšu kliničku sliku, rekao je za RTS koordinator bolnice dr Goran Mitrović.

Koronavirus je ušao u predškolsku ustanovu u Leskovcu. Kod 12 zaposlenih u predškolskoj ustanovi “Vukica Mitrović” potvrđen je koronavirus, navela je za RTS dr Zorana Kulić, epidemiolog leskovačkog Zavoda za javno zdravlje. Istakla je da među decom koja pohađaju vrtiće u Leskovcu za sada nema obolelih.

Zbog povećanja broja obolelih vanredna situacija proglašena je u Šapcu i Negotinu.

Podeli na: