Најновије вести

Народна игра живи у Ибарском Колашину

КУД „Мокра Гора“ у Зубином Потоку обележиће 80 година трајања

 

У саставу Културног центра „Стари Колашин“ у општини Зубин Поток ради КУД „Мокра Гора“ који је под руководством уметничког директора Милована Микија Велимировића пропутовао по Европи представљајући српски фолклор. Ове године културно-уметничко друштво прославља 80 година рада, трајања и непрекидног неговања народних игара. Јубилеју се искрено радују сви чланови од Велимировића па све до малишана узраста од четири-пет година.

Милован Велимировић је као кореограф познат на Косову и Метохији, и у другим деловима Србије, републици Српској јер са КУДом често гостује на разним манифестацијама. Овај енергични кореограф је аутор бројних игара не само за КУД „Мокра Гора“. Његове кореографије играју и друга културно-уметничка друштва као што су „Козара“ из Приједора, „Врело“ из Шипова, „Петар Карађорђевић“ из Мркоњић Града, КУД „Уна“ из Новог Града и тако даље. Велимировић је једанаест (11) година радио као координатор кореографа Косова и Метохије где је настојао да обједини бројне кореографије и рад друштава.

Микија Велимировића срели смо ужрбаног у галерији Културног центра у Зубином Потоку. Одмах после поздрава почиње да нам прича о припремама за јубилеј који ће ове године бити прослављен. – Имамо четири гарнитуре играча. Ту су најмлађи, први припремни ансамбл, други припремни ансамбил и прва поства фолклора. Имамо и једну групу ветерана који долазе да играју рекреативно. То су старије генерације из Зубиног Потока, Зупча, Варага, Газивода… каже Велимировић.

– Ако све припреме буду успешне, открива за „Јединство“ Велимировић, за Сретење ћемо имати шест до седам кореографија у извођењу старијих искуснијих играча. Сваког понедељка и четвртка у Културном центру продефилује око 70-80 играча на пробама. Имамо све што је потребно и надамо се да ће се све одвијати по плану, каже он и додаје да има велику подршку и помоћ у раду од Драгана Марковића Палме из Јагодине и Стевана Дамјановића из Ивањице.

Велимировић напомиње да Зубином Потоку недостаје сопствена телевизија и да има подршку за такав пројекат, али да су проблем квалитетни кадрови. – Пријатељи из других делова Србије су спремни да помогну на све начине, али видећемо, каже он окупиран пословима око прославе 80 година постојања КУЂа „Мокра Гора“.

С. Ђукић
Подели на: