петак, 07. маја 2021. | 15:40

Наставак дијалога у Бриселу 7. септембра, теме мањинске заједнице, имовина

Наставак дијалога Београда и Приштине на високом политичком нивоу уз посредовање ЕУ одржаће се у понедељак 7. септембра у Бриселу, а теме састанка биће решавање питања мањинских заједница, међусобних потраживања и имовина.

 

Порпарол ЕУ Петер Стано потврдио је да ће у понедељак шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ и специјални ЕУ представник Мирослав Лајчак бити домаћини српском председнику Александру Вучићу и косовском премијеру Авдулаху Хотију на новој рунди високополитичког дијалога Београда и Приштине.

“Као део свеобухватног споразума о нормализацији односа између Косова и Србије, овај састанак ће се бавити аранжманима невећинске заједнице и решавањем међусобних финансијских потраживања и имовине”, поручио је Стано.

Петер Стано додаје да ће пред састанака лидера у понедељак, специјални представник ЕУ Мирослав Лајчак одржати четврту рунду еспертских разговора Београда и Приштине на којој ће се, током предстојећег викенда, разговарати о већ започетим темама несталим и расељним лицима и економској сарадњи.

У дипломатским изворима у Бриселу за Тањуг је речено да ЕУ посредници у дијалогу желе да током суботе и недеље на експертским разговорима постигну договоре о већ започетим темама, како би лидери у понедељак могли да отворе три нове теме разговора.

“Циљ ЕУ је да се разговара о свим отвореним темама и дође до обострано прихватљивог договора што је пре могуће и свеобухватно правно обавезујућег решања на сва отворана питања “, изјавио је Стано.

Поновио је да ЕУ као посредник у дијалогу не жели да коментарише како две стране “интерпретирају” циљ дијалога који се води у Бриселу.

Председник Србије Александар Вучић боравиће од четвртка у дводневној посети Сједињеним Америчким Државама. Председник ће учествовати у разговорима о економској сарадњи између Београда и Приштине, које организује Бела кућа.

Подели на: