sreda, 28. septembra 2022. | 08:03
Najnovije vesti

Nebojša Čović: Kurti priča ono što međunarodni faktori žele da čuju

Na Kosovu ništa nije logično i realno, mnogo je toga nadrealnog i nerealnog, kaže za RTS bivši šef Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Nebojša Čović. Albanci žele konflikt, ali srpska zajednica da bude proglašena za krivca, rekao je Čović.

 

Pojedini albanski članovi kosovske Centralne izborne komisije u nedelju su prijavili trovanje posle dodira sa izbornim materijalom iz centralne Srbije. Istovremeno, srpski članovi CIK-a su bez simptoma, ali su zabrinuti.

Srpska lista poručuje da su listići nezaštićeni i da Albanci žele da manipulišu glasovima. Potezi usmereni protiv Srpske liste mogu da imaju katastrofalne posledice po odnose Srba i Albanaca, poručuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Bivši šef Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Nebojša Čović kaže da je sve što Albanci rade sa listićima već viđeno i da su oni “specijalci za takve događaje i pravljenje skandala”.

Čović navodi i da je to pokušaj kompromitacije Srpske liste i pokušaj da se ona eliminiše.

“To po njihovom ustavu neće moći da urade, ali očigledno je da će to otežati poziciju Srpske liste. Juče je Kurti napravio dogovor sa Petrovićem i Rašićem za dva ministarstva, za povratak i manjinske zajednice. Čini mi se da i o trećem ministarstvu razmišlja. Ti ljudi nemaju veze sa Srpskom listom i nisu direktni predstavnici srpske zajednice”, naveo je Čović.

Dodaje da iako žele da eliminišu Srpsku listu iz parlamenta, to nije moguće, jer je i zakonom predviđeno da srpska zajednica mora da ima 10 predstavnika.

Događaj od nedelje je, ističe, predstava za međunarodnu zajednicu. “Oni su vešti u tome da u saradnji sa određenim međunarodnim faktorima prave takav ambijent i diskredituju Srbe. Politika albanskih funkcionera je zasnovana na mržnji prema Srbima i ne vodi rešenju”, rekao je Čović.

Bivši šef Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju očekuje da će Aljbin Kurti kao premijer nastaviti da se aktivno i agresivno bori protiv Srbije.

“Ne očekujem da će nam biti mnogo bolje, pred nama je kompleksan period, ali valja praviti strategiju za takvu situaciju”, rekao je Čović.

Kaže da Kurti zna da priča ono što međunarodni faktori vole da čuju.

“Na Kosovu ništa nije logično i realno, mnogo je toga nadrealnog i nerealnog što je dovelo ovakve situacije. Kurti je obrazovan i zna da priča ono što vole da čuju međunarodni faktori”, rekao je Čović.

Rekao je i da je međunarodna zajednica “oduševljena time” što je on najavio da će se boriti protiv organizovanog kriminala i ratnih zločinaca. Želi da transformiše ROSU, i u penziju pošalje bivše pripadnike OVK.

“Neće biti dosadno, biće kompleksno i biće potrebno puno napora da se situacija stabilizuje i da se ne uđe u konflikt koji oni žele. Oni žele konflikt, ali srpska zajednica da bude proglašena za krivca”, zaključio je Čović.

Podeli na: