понедељак, 06. фебруара 2023. | 23:45
Најновије вести

Некадашњи косовски полицајац Фадиљ Суљевић последњи у низу уклоњених потенцијалних сведока злочина тзв. ОВК

Хоће ли се име Фадиља Суљевића, бившег косовског полицајца, пореклом из Медвеђе, убијеног пре два дана на планини у близини језера Бадовац, код Грачанице, наћи на списку на десетине сведока који су настрадали на сумњив начин, пре него што су ушли у суднице и говорили о злочинима представника тзв. Ослободилачке војске Косова?

 

 

Према приштинским медијима, он се налазио на листи сведока тужилаштва Специјалог суда у Хагу, где су за ратне злочине подигнуте оптужнице против Хашима Тачија, Кадрија Весељија, Реџепа Сељимија, Агима Краснићија, Саљиха Мустафе, али и Хиснија Гуцатија и Насима Харадинаја, управо због одавања имена потенцијалних очевидаца.

Тужилаштво се оштро у претходном периоду противило евентуалном пуштању оптужених на слободу, а као један од главних разлога наводили су несумњиву могућност да утичу на сведоке. Они су пре два дана рекли и да имају 71 заштићеног сведока у процесу против Тачија и “екипе”.

Према информацијама наших служби, Суљевић је наводно био управник логора у месту Матичане код Приштине, где је било заробљено око 300 Срба. То је уједно био и највећи импровизовани затвор на КиМ. Због злочина Суљевића, наша земља је послала податке у Интерпол, ради расписивања потернице.

– Према ранијим искуствима, тврдимо да ће сведоци који би било шта могли да кажу о страдањима Срба и злочинима ОВК бити ликвидирани. Што се тиче Суљевића, његова зона деловања је била око Приштине и ту су били логори Матичане, Сунчани Брег и Врањавац за које је био задужен – речено је “Новостима” у Удружењу киднапованих у убијених Срба.

Највише сведока својевремено је страдало када је почела прича око суђења групи из зоне “Дукађини” (један од главних био Даут Харадинај, брат Рамуша), али и против Рамуша Харадинаја и Фатмира Љимаја, пред Трибуналом у Хагу, где су, на крају, обојица ослобођена. Помиње се чак и број од 40 убијених.

Почетком 2003. године у близини комбината “Друри” у Пећи убијен је крунски сведок против Харадинаја – Тахир Земај, његов заменик и припадник ФАРК. У пуцњави су убијени и Земајеви син и брат. Убијене сведоке је својевремено набрајао и тужилац Владимир Вукчевић. То су Исмет Мусај, Садик и Весељ Мурићи, Беким Мустафа и Авни Ељазај, Тахир Земај, његов син Енис и брат Хасан, Иљир Сељимај и супруга његовог брата Ферида, Сабахете Тољај, припадница КПС и Исуф Хакљај, Садик Мусај, Синан, Џељадин Мусај…

Из страга одбијају да говоре

Остала је упамћена реченица једног сведока на суђењу Харадинају који је судији Алфонсу Орију рекао: “Ваша заштита не вреди ван ових зидова”. У овом процесу није признато ни детаљно сведочење жене коју је силовао Харадинајев сарадник, јер је други сведок тврдио да он тада није био ту, него неколико километара даље”. Чак је у пресуди написано да је суђење одржано у чудној атмосфери и да су сведоци одбијали да сведоче. Многи од њих су, како пише, навели страх као разлог. Веће је с тим у вези истакло да се суђење одвијало у атмосфери у којој се сведоци нису осећали безбедно и да је на тзв. Косову постојала нестабилна безбедносна ситуација која је била нарочито неповољна по сведоке.

Вучић: Нека питају Американце

Питање убиства сведока албанских злочина пред Специјалним тужилаштвом у Хагу није питање за Србију, већ за Европљане и Американце, творце тзв. независности Косова, констатовао је у суботу председник Александар Вучић.

Одговарајући на питање у вези са убиством бившег косовског полицајца, Вучић је рекао да то није први такав случај, подсетивши да је најчуднија била смрт сведока у процесу против Рамуша Харадинаја, у саобраћајној несрећи у Подгорици пре неколико година.

– Нажалост, многи ће због тога да изгубе животе, али ми ту не можемо ништа да променимо – рекао је Вучић.

Подели на: