subota, 26. novembra 2022. | 09:52
Najnovije vesti

Nema pomirenja bez rešavanja sudbine nestalih lica

Konferencija u Medija centru u Beogradu povodom Dana nestalih lica 30 avgusta

 

Zajednička poruka sa ovog skupa u Beogradu, kako je rekla Gordana Đikanović, član Udrženja Kosmetski stradalnici je “Ko hoće nađe način, ko neće nađe izgovor”
Udruženje porodica „Kosmetski stradalnici“ i međuetnički Resursni centar za nestala lica iz Prištine održali su zajedniču konferenciju za novinare u Mediaja centru u Beogradu povodom Međunarodnog dana nestalih lica 30. avgusta, sa koje je poručeno da nema pravog pomirenja i napretka na ovim prostorima bez rasvetljavanja sudbine nestalih lica u regionu i kažnjavanja onih koji su činili zlodela. Zajednička poruka sa ovog skupa u Beogradu, kako je rekla Gordana Đikanović, član Udrženja Kosmetski stradalnici je “Ko hoće nađe način, ko neće nađe izgovor”.
Konferencija pod nazivom: „Ko hoće nađe način, ko neće nađe izgovor“ istim povodom, pod istim nazivom i učesnicima biće održana u ponedeljak i u Prištini 29. avgusta.
Gordna Đikanović je rekla da je po podacima UN prošle godine bilo 1630 imena nestalih sa integrisane liste, a da ih je ove godine 1621 i da se može reći da je to izvestan uspeh jer je identifikovano 9 lica.
Načelnica Odeljenja za nestala lica, Komisije za nestala lica Republike Srbije, Ljiljana Krstić rekla je da u regionu ima 9 876 nestalih lica, od kojih 1621 na Kosovu i Metohiji, 1953 u Hrvatskoj i 6 302 u BiH.
Izvršni direktor Resursnog Centra iz Prištine Bajram Ćerkinaj je takoće tražio da se ovo pitanje izmakne od politike.
-Dvadeset i tri godine nakon završetka oružanih sukoba na Kosovu i Metohiji (Kosovu), na integrisanoj listi nestalih se još uvek nalaze imena 1621 osobe, čija sudbina nije razrešena. Niti se zna da li su živi, niti im se grobovi znaju. U laboratorijama za DNK analizu, umesto njihovih imena, stoji broj i šifra. A svako od njih je bio nečiji sin, otac, brat, majka, sestra… Mi, članovi njihovih porodica, za proteklih gotovo četvrt veka, sve smo suze isplakali. Ali se nismo umorili tragajući za istinom o našim najrođenijima, boreći se za pravdu i istinu. Jer, mi na zaborav nemamo pravo. Nemamo ni bojazan da kažemo ko je kriv što je lista nestalih gotovo „zaleđena“, što je sve manje ekšumacija i identifikacija, a naša agonija i dalje traje.
Institucije, i međunarodne i domaće, zatajile su. Pale su na ispitu humanosti. Najodgovorniji su što se pitanje kidnapovanih i nestalih lica, svih prethodnih godina, nije našlo za pregovaračkim stolom Beograda i Prištine u Briselu. Nedavno su počeli nestale da pominju, ali ne i da odgovorno i iskreno traže zajedničke modalitete kako bi se proces razotkrivanja istine o sudbini još 1621 lica, ubrzao.
Odavno je trebalo svi oni da švate da je pitanje nestalih ne samo za nas, njihove porodice, najvažnije pitanje. Sasvim je sigurno da bez razrešenja sudbine i poslednjeg lica kidnapovanog ili nestalog na Kosovu i Metohiji (Kosovu), nema napretka. Nema pomirenja ni mira u regionu, a svi zvaničnici ističu da im je to najvažnije. Zato sa punim pravom tražimo: Dogovorite se i uradite ono što je davno trebalo uraditi. Otvorite arhive, razmenite informacije, pronađite sve nestale. Vratimo dostojanstvo svim nevinim žrtvama i njihovim porodicama! Ovo je poruka Udruženja Kosmetski stradalnici.
– Tražimo odgovornost, odlučnost, hrabrost, humanost, nepristrasnost, efikasnost u radu svih relevantnih činilaca, tražimo saosećanje, priznanje.
-Provlače nas kroz projekte, edukativne radionice, forume, tranzicionu pravdu, skupove, sabore, da nas uposle i da nam na perfidan način zaokupiraju i ovo malo zdravog razuma što nam je ostalo, da zanemarimo predrasude i stereotipe, da prevaziđemo sebe.
-Pretvorili smo se u govornike, učesnike, medijatore, uvodničare… iako to nismo želeli niti hteli. Jer nam je jedini cilj bio da dobijemo odgovore na pitanja, ko, zašto, gde i kako…Mi hoćemo da pronađemo našu decu, roditelje, braću i sestre, prijatelje i komšije, rekla je Šćepanović.
Posle održane konferencije za novinare, članovi porodica nestalih su sa Brankovog mosta bacili venac i cveće u Savu u znak poštovanja i sećanja na sva nestala lica.
 S.Đukić

Podeli na: