среда, 07. децембра 2022. | 21:17
Најновије вести

Нема попуштања мера

Коронавирусом је у Србији од почетка епидемије инфицирано 390.637 особа, а регистровано је 3.965 смртних случајева, показују подаци са сајта covid19.rs.

 

14:52
Три нова смртна случаја у Чачку
Према Извештају Радног тима за праћење ширења коронавируса на територији града Чачка, на свим ковид одељењима Опште болнице хоспитализовано је 86 пацијената. У респираторном центру смештено је девет пацијената, а један је на респиратору.

У протекла 24 сата примљено је осам пацијената а отпуштена су четири.

Преминула су три пацијента – С. С. (1954) из Чачка (позитиван), С. Д (1932) из Лучана (позитиван) и С. С. (1946) из Лучана (негативан).

Од 261 узорка, из Чачка је 15 позитивних, из Горњег Милановца 19, из Лучана један, и из Ивањице шест.

Дана 28. јануара, вакцинисано је 215 грађана.

За последња 24 сата у пријемно-тријажној амбуланти Опште болнице Чачак, са симптомима и знацима ковид инфекције било је 67 прегледа, од чега је 34 првих.

14:22
Златиборски округ – још 109 оболелих
Ковид 19 потврђен је код још 109 људи на подручју Златиборског округа.

Највише новозаражених регистровано је у Ужицу – 37, у Бајиној Башти 15, Пријепољу 14, Пожеги 9, Прибоју 8, Ариљу и Новој Вароши по 7, Чајетини 5, Косјерићу 4, Сјеници 3.

Од почетка епидемије до данас, укупно је потврђено 16.000 случајева инфекције коронавирусом на територији Златиборског округа. Највише у Ужицу – 5.329, најмање у Сјеници – 436.

14:11
Петковић и представници Српске листе примили вакцину
Директор Канцеларије за Косово и Метохију примио је данас вакцину против коронавируса у Дому здравља Рашка и том приликом поручио да свако са КиМ ко жели да се вакцинише може то да уради у Рашкој, Бујановцу и Куршумлији.

Заједно са Петковићем вакцину су примили и грађани из јужне српске покрајине, лидери Српске листе и политички представници Срба са Косова.

13:52
У Расинском округу 78 новооболелих
У претходна 24 сата ковид инфекција потврђена је код још 78 пацијената у Расинском округу. Њих 46 је из Крушевца, 26 из Трстеника, четири из Александровца и по један из Варварина и Ћићевца.

На инфективном одељењу Опште болнице у Крушевцу хоспитализовано је 67 пацијената.

Од почетка масовне имунизације у Расинском округу вакцинисано је 15.406 лица, од тога јуче 635.

Према ревидираним подацима крушевачког Завода за јавно здравље, у Расинском округу је од 23. децембра, од ковида или са ковидом, преминуло још 129 особа, што је од почетка пандемије 288 смртних ишода.

11:45
Суботица, вакцинисано 5.810 људи
У поступку масовне имунизације, у Суботици је до данас вакцинисано 5.810 грађана, што је за 1.285 више од планираног броја. Вакцинација грађана обављена је кинеском вакцином “Синофарм”, а нема пријављених нежељених ефеката, наводе у Дому здравља.

Преко портала е-Управе, односно телефонског контакт центра за имунизацију, се пријавило 12.953 Суботичана.

Пункт за масовну ванкцинацију у згради Нове општине и данас ће радити са четири екипе здравствених радника до 17 часова, а планирана је имунизација 100 грађана и петнаест медијских радника.

Субота и недеља су резервисане за дезинфекцију простора, а имунизација бити настављена у понедељак.

У Дому здравља наводе да је ове недеље завршена ревакцинација здравствених радника у Дому здравља и штићеника Геронтолошког центра са 444 дозе “Фајзерове” вакцине.

Суботичка локална самоуправа позвала је грађане да се и даље пријављују за имунизацију преко портала е-Управе или путем телефона 0800 222 334.

10:39
У Шапцу до сада вакцинисано више од 7.000 људи
Од почетка вакцинације, у Шапцу првом дозом је вакцинисано упупно 7.166 грађана. Кинеском вакцином произвођача “Синофарм” вакцинисано је 6.832, а “Фајзеровом” 334 особе.

Данас је планирана ревекцинација “Фајзеровом” вакцином здравствених радника Опште болнице “Лаза К. Лазаревић” у Шапцу.

Због вршења дезинфекције сале Економске школе “Стана Милановић”, током викенда неће радити пунктови за вакцинацију.

Вакцинисање против коронавируса биће настављено од понедељка. Чланови Штаба за ванредне ситуације позивају све суграђане који желе да се вакцинишу да искористе ту могућност и пријаве се.

Број активно оболелих на територији града Шапца је 596. У Општој болници у Шапцу тренутно је хоспитализовано 129 пацијената позитивних на корону. У репираторној јединици налази се 13 пацијената, од којих је пет интубирано.

У последња 24 часа у ковид амбуланти Дома здравља “Др Драга Љочић” било је 397 прегледа, од којих је 245 контролних и 152 прва.

У Геронтолошком центру у Шапцу ситуација је задовољавајућа, поручују чланови Штаба за ванредне ситуације.

Током јучерашњег дана 90 корисника дома за старе тестирано је на коронавирус, од којих је 76 негативно, код четири корисника понавља се тестирање, а десет је позитивно.

10:31
О уласку из Мађарске и утакмици Звезде и Милана
На питање да ли је на Кризном штабу било речо о уласку у земљу из Мађарске без пи-си-ар теста, Дарија Кисић Тепавчевић је одговорила потврдно, али је истакла да није донета таква мера имајући у виду тренд пораста обољевања у претходном периоду.

Када је реч о публици на фудбалској утакмици између Црвене Звезде и Милана 18. фебруара, поновила је да није дозвољено попуштање мера и да таква могућност у овом тренутку није отворена.

10:28
Дозвољавају се посете корисницима Геронтолошких центара
Министарка Кисић Тепавчевић је рекла да су Геронтолошки центри од почетка били приоритет за вакцинацију, и да је међу корисницима владала висока заинтересованост.

Како је рекла, Кризни штаб је усвојио препоруку да се вакцинисаним корисницима центара дозволе посете у строго контролисаним условима уз поштовање свих епидемиолошких мера.

Прецизирала је да ће посете бити дозвољене корисницима који су добили две дозе вакцине, и код којих је прошло најмање седам дана од друге дозе.

10:22
Забележене три теже нежељене реакције вакцине
Дарија Кисић Тепавчевић је навела да се прати учесталост нежељених реакција после вакцинације и да су до овог тренутка забележене три реакције које су по дефиницији теже нежељене реакције које захтевају хоспитализацију.

Напомиње да је реч о једном хематому, лимфаденитису и једном блажем облику алергијске реакције. Како је рекла ти пацијенти су били у болници, и њихово стање је санрано, пуштени су кућама, а они ни у једном моменту нису били животно угрожени.

10:06
Једногласно одлучено: Нема попуштања мера
Једногласно је одлучено да “нема никаквог попуштања епидемиолошких мера”, рекла је после седнице Кризног штаба министарка рада Дарија Кисић Тепавчевић.

Додала је да је одлука донета на основу сагледавања учесталости обољевања и умирања. Како је рекла, последњих дана се бележи стабилнија епидемиолошка ситуаића него раније, али су бројке још увек на високом нивоу.

Министарка је рекла да је до овог тренутка вакцинисано више од 415.000 људи и да је велика заинтересованост грађана за вакцинацију светлост на крају тунела.

10:03
Завршена седница Кризног штаба
Данашња седница Кризног штаба је завршена. Како РТС незванично сазнаје, све досадашње мере остају на снази.
09:52
Златиборски округ – примљено 29 пацијената, отпуштена 43
Током јучерашњег дана, у здравственим установама Златиборског округа прегледана су 943 пацијента, више од сто у Ужицу, укупно у Општој болници и Дому здравља – 310, у Бајиној Башти 103.

Примљено је 29 пацијената, отпуштена 43, у дневној болници је њих 17.

Тренутно се у болницама и стационарима ужичког Здравственог центра лечи 316 пацијената, од којих је 16 на респиратору.

09:19
У ковид болницама у Врању 113 пацијената
У ковид амбуланти АТД у Врању током јучерашњег дана обављено је 175 прегледа, од којих је број првих прегледа 66. Узоркована је крв код 73 пацијента и сачињено 66 РТГ плућа. Урађено је 8 пи-си-ар и 77 антигенских тестова, од којих је 28 позитивно на коронавирус. Дијагностикована је бронхопнеумонија код 10 пацијента.

У ковид болницама ЗЦ Врање хоспитализовано је 113 пацијената. Од тог броја 95 је позитивно на коронавирус. Са бронхопнеумонијом је 101 пацијент, док су на кисеонику 57.

На болничко лечење примљено је 13 пацијената, а отпуштено 4, од којих је један транспортован у КЦ Ниш, а један у Крушевац. Тренутно је у ковид болницама ЗЦ Врање 47 слободних постеља, саопштава градски штаб за ванредне ситуације.

09:18
Заседа Кризни штаб
Почела је седница Кризног штаба. Данас је планирана и редовна конференција за новинаре у 15 часова.
08:55
Агенција за лекове: Све забележене нежељене реакције су очекиване
Агенција за медицинска средства и лекове до сада је у Србији забележила 62 нежељене реакције после вакцинације грађана. Павле Зелић из Агенције истиче за РТС да то није разлог за забринутост и да су све те реакције очекиване. Највише је локалних, на месту убода. Истакао је да су српски експерти компетентни да на најбољи начин провере вакцине.

07:16
Наставља се имунизација, Србија друга у Европи по стопи вакцинисаних
Србија је друга у Европи по броју вакцинисаних на милион становника. Испред Србије је само Уједињено Краљевство са нешто више од 116.000 вакцинисаних на милион становника, а Србија има 60.136.

Када је реч о броју вакцинисаних на 100 становника, та стопа је у Великој Британији 11,67, а у Србији 6,01.

Према најновијим подацима, у Србији је вакцинисано укупно више од 409.000 грађана.

Директор Канцеларије за еУправу је синоћ рекао да је путем портала и кол-центра до сада за вакцинацију пријављено више од 780.000грађана.

Извор: Влада Србије
06:12
Стигло 40.000 доза руске вакцине “спутњик В”
Авион са 40.000 доза руске вакцине “спутњик В” слетео је на београдски аеродром “Никола Тесла”, а дочекао га је министар за иновације Ненад Поповић.

Поповић је за РТС рекао да је данас стигло 20.000 доза компоненте 1 и 20.000 доза компоненте 2.

“Ово је само прва количина од 40.000 од укупно два милиона вакцина које ће у Србију доћи у току фебруара и марта”, истакао је Поповић.

06:00
У Србији 4.206 хоспитализованих пацијената
У земљи је због заразе коронавирусом, према последњим подацима, 4.206 хоспитализованих пацијената. На респираторима се, према јучерашњем пресеку, налазе 162 особе.
Према последњем пресеку, још 21 пацијент је преминуо од ковида 19. Коронавирус је регистрован код још 1.592 особе, од 10.637 тестираних.

Вакцинација широм земље уз велики одзив
Вакцинација широм земље уз велики одзив
Седница Кризног штаба, на којој ће бити анализирана актуелна епидемијска ситуација, одржава се данас.

Имунизација без икаквих контраиндикација, уз одличан одзив, протиче у целој земљи.

Почела је ревакцинација здравствених радника и корисника Геронтолошких центара.

У Србију је данас, како је најављено, стигла нова испорука од 40.000 доза руске вакцине “спутњик В”.

Директорка Института за онкологију и радиологију Србије, Даница Грујичић је рекла за РТС да онколошки пацијенти који су на зрачењу треба да се посаветују са изабраним лекаром о вакцини против ковида.

Подели на: