subota, 01. oktobra 2022. | 23:46
Najnovije vesti

Neslaganja Samoopredeljenja i DSK-a oko broja ministarstava

U pokretu “Samoopredeljenje” i Demokratskom savezu Kosova (DSK) imaju različita stanovišta u vezi sa učešćem u novoj kosovskoj vladi i broju ministarstava kojima žele da upravljaju, prenosi jutros prištinska štampa.

 

Prema izvorima lista Koha ditore, DSK odbija da u novoj vladi ima isti broj ministarstava kao “Samoopredeljenje”, već traži sedam resora.

U DSK smatraju da stranka koja će imati premijera treba da ima četiri ministarstva manje od drugog partnera.

Prema njihovom tumačenju, Samoopredeljenje će kao stranka koja je dobila najviše glasova na izborima imati mesto premijera i tri od 10 ministarstava.

“Ovakav je bio sporazum zasnovan na principima preizbora”, rekao je izvor lista iz DSK-a.

Predstavnici Samoopredeljenja odbijaju ovu mogućnost. Neimenovani zvaničnik ove stranke rekao je da nije bilo sporazuma pre izbora.

“O položaju premijera ne može da se pregovara. Narod je o tome odlučio glasovima. O 10 ministarstava se može pregovarati. S obzirom na to da je razlika između Samoopredeljenja i DSK-a toliko mala, ministarstva će biti podeljena na pola. Dva druga ministarstva će pripadati strankama manjinskih zajednica”, rekao je izvor iz Samoopredeljenja.

List podseća da su ove dve stranke obećale tokom predizborne kampanje da će smanjiti broj ministarstava, navodeći da će u budućoj vladi biti 12 ministarstava, što znači devet ministarstava manje od odlazeće vladajuće koalicije koju predvodi Ramuš Haradinaj.

Podeli na: