Нове мере у циљу спречавања ширења коронавируса

Општина Грачаница

 

У циљу предузимања превентивних мера против ширења заразне болести Ковиђ19, Кризни штаб општине Грачаница после разматрања епидемиолошке ситуације донео је низ мера за сузбијање и спречавање епидемије коронавируса. Оне, између осталог, подразумевају ограничено кретање старијих изнад 65 година, односно могу да се крећу два пута дневно и то у периоду од 6 до 10 часова преподне и од 16 до 19 часова поподне, као и ограничавање рада угоститељских објеката (ресторана, кафића) до 21 сат. У оквиру дозвољеног радног времена у обавези су да поштују растојање од два метра између столова, да на сваком столу буде доступно средство за дезинфекцију руку, док је на улазу у објекат обавезно мерење температуре.
Све јавне и приватне институције обавезне су да на улазима поставе видљиве знакове мера која треба да се поштују, попут обавезног ношења маски, одржавања дистанце и слично.
Јавни превозници (комби и такси превозници) у обавези су да рад обављају преполовљеним капацитетима, односно да између сваког путника постоји празно место.
Антиковид мерама забрањен је рад сточне пијаце.
Председник општине Грачаница, након састанка Кризног штаба, још једном је упутио апел грађанима да уколико примете симптоме који указују на могућност заразе вирусом корона да се обрате ковид амбулантама.
На грађане је апеловао и да се придржавају препоручених мера против Ковиђ19 – да обавезно носе маске, да поштују физичку дистанцу и да редовно одржавају хигијену, истакавши да једино одговорним понашањем можемо утицати на појаву и ширење коронавируса.
Поштовање препоручених мера контролисаће општинска инспекција заједно са полицијом.

М.Ч.

Подели на: