utorak, 06. decembra 2022. | 09:02
Najnovije vesti

Novi krov nad glavom za 82 porodice u Kosovskoj Mitrovici

U severnoj Kosovskoj Mitrovici mladi bračni parovi, višečlane porodice i socijalno ugrožena lica – 82 porodice, dobile su krov nad glavom. Izgradnju sedam stambenih zgrada finansijski su pomogli Vlada Srbije i Kancelarija za Kosovo i Metohiju. Rešenja o dodeli stanova uručena su im pred sam kraj prošle godine.

 

U jedan od stanova za mlade bračne parove uselila se četvoročlana porodica Banjac. Stan od 63 kvadratna metra nalazi se u naselju Crveni signal u centru Kosovske Mitrovice.

“Rešili smo jedan veliki problem, stambeno pitanje. Živeli smo u albanskom stanu, plaćali smo kiriju. Nismo bili u mogućnosti da to stambeno pitanje rešimo, ne znam, nekim kreditom ili tako nešto”, kaže Draško Banjac iz Kosovske Mitrovice.

Novi stan će dobiti i Senka Tošić. Staratelj je trinaestogodišnjem Iliji Zdravkoviću koji je slep od rođenja. Majka ga je ostavila na pragu Senkine adaptirane garaže kada je imao svega pet meseci.

“Mnogo nam znači za njegov bolji život, jer ovo je garaža. Hladno je, ima vlage. Sutra kada mene ne bude bilo, on će imati krov nad glavom”, ističe Senka Tošić, starateljka.

Do kraja marta biće završene i još dve stambene zgrade u naselju Crveni signal. U jedan od stanova useliće se šestočlana porodica Stojković.

“Ovo je još jedan od razloga da živimo i ostanemo ovde u Kosovskoj Mitrovici. I ovom prilikom bih se zahvalio svima koji su omogućili moj bolji i dalji život ovde na Kosovu i Metohiji”, naglašava Saša Stojković iz Kosovske Mitrovice.

Do sada je na severu Kosova i Metohije stambeno zbrinuto oko 500 porodica.

“Kosovska Mitrovica je gradilište, ali pre svega čvrst opstanak na prostoru Kosmeta ogleda se kroz tu postojanost, gradnju i odlučnost mladih ljudi da ovde žive i stvaraju porodicu”, navodi Aleksandar Spirić, predsednik Privremenog organa Kosovske Mitrovice.

U 2020. godini u Kosovskoj Mitrovici biće izgrađeno 10 stambenih zgrada za mlade bračne parove, višečlane porodice i socijalne kategorije stanovništva.

Podeli na: