sreda, 28. septembra 2022. | 08:41
Najnovije vesti

Novo Brdo- zlatni grad

U crkvenoj porti crkve Uspenije Presvete Bogorodice u novobrdskom selu Bostanu održana manifestacija.

 

U crkvenoj porti pravoslavne crkve Uspenije Presvete Bogorodice u selu Bostanu na teritoriji opštine Novo Brdo, 27. septembra održana je kulturna manifestacija pod nazivom „Novo Brdo“ zlatni grad.Tom prilikom rečeno je da je manifestacija prvi put ustanovljena 2005.godine , povodom obeležavanja 550 godina od pada Novog Brda pod tutsku vlast , velikog privrednog i kulturnog središta srednjevekovne Srbije. Manifestaciju su svojim prisutvom i prigodnim kulturno-umetničkim programom uveličali članovi nacionalnog ansabmla „Venac“ iz Gračanice i narodni pojac, Dragan Filić iz sela Plavica, kao i pesnik i kulturni poslenik iz Gračanice, Ratko Popović.On je ujedno i jedan od organizatora manifestacije ispred Kulturno Prosvetene Zajednice Kosova i Metohije. Pored kazivanja svojih stihova, Ratko Popović je prisutne podsetio na značaj i veličinu koju je srednjevekovno Novo Brdo imalo.On je takođe podsetio da se je Krstovdan praznuje kao dan opštine Novo Brdo.

Manifestaciji je pored velikog broja građana prisutvovao i iguman manastira Draganca, zadužbine cara Lazara arhimandrit Ilirion Lupulović i monaštvo ove svetinje.Obraćajući se prisutnima iguman Ilrion je takođe istakao značaj srednjevekovnog Novog Brda sa stanovišta srpske duhovnosti pre svega, tim pre kako se čulo jer se na ovoj teritoriji nalaze ostaci velikih pravoslavnih svetinja, uključujući i mitropolijski hram Svetog Nikole, podno ostataka ondašnje tvrđave Novo Brdo.On je ujedno Srbima u Novom Brdu poželeo sve najbolje povodom velikog pravoslavnog praznika, Krstovdana, koji se praznuje 27.septembra.

Manivestaciju su svojim prisutvom takođe uveličali i članovi nevladine organizacije „Red zmaja „ iz Gračanice, prestavivši se prezuentacijom srednjevekovnih borilačkim veštinama u nekoliko segmenata i srednjevekovnom nošnjom srpskih vitezova.

U organizovanju manifestacije „Novo Brdo-zlatni grad“ učestvovali su: Kulurno prosvetna zajednica Kosova i Metohije, Opština Gračanica i centar kulture u Šilovu pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

S.I.

Podeli na: