Очекује се да дневно буде и 2.000 оболелих, нове мере на КиМ

Коронавирус је у Србији од почетка епидемије регистрован код 48.403 особе, а забележено је 826 смртних случајева, показују подаци са сајта covid19.rs.

 

14:29
Прошле седмице у Мачванском округу регистрована 304 позитивна узорка
У прошлој седмици, највише новзаражених особа је у Шапцу – 146. Активно оболелих у Мачванском округу је 404, у Шапцу 194.

У шабачкој болници на лечењу су 23 пацијента, 14 је на кисеоничкој потпори, нико није на респиратору.

У ковид амбуланти јуче је прегледано 97 пацијента, урађено је 64 првих и 33 контролна прегледа.

У Шапцу је коронавирусом у октобру заражено 17 ученика и осам професора.

У шабачкој болници је заражено осам лекара и осам медицинских сестара, а у Дому здравља оболеле су две медицинске сестре.

14:19
У Подунавском округу још 21 случај заразе
Према данашњем извештају Завода за јавно здравље Пожаревац, у Подунавском округу је регистрован још 21 новооболели од ковида-19. У Смедереву су позитивне четири особе, Смедеревској Паланци седам, а у Великој Плани је десет нових случајева.
13:50
Кон: У Београду 10.000 заразних на улицама
Епидемиолог Предраг Кон изјавио је да је пред викенд на улицама у Београду било готово 10.000 заражених коронавирусом.

“Треба рећи да је Београд имао 980 позитивних у једном дану, данас ће бити нижи бројеви. Ако смо у суботу имали за петак 980, ја сам за Београд рекао да може да дође до 2.000. Пред викенд је практично било 10.000 заразних на улици и у таквој ситуацији је боље остати код куће”, рекао је Кон за ТВ Прва.

Према његовим речима, тренутно нема правног оквира за доношење ванредних мера, али треба контролисати и изолацију и кућни карантин.

“Од марта причам да је то било могуће у ванредном стању и да је оно било значајно, јер нам је омогућило ефикасно деловање”, рекао је Кон.

13:34
У Зајечару три нова случаја заразе
У Зајечару је у последња 24 часа обрађено 25 узорака пи-си-ар тестова грађана од којих су три позитивна на коронавирус, објављено је на сајту града.

Све три особе су мушког пола старости од 27 до 58 година.

12:41
У Општој болници у Панчеву 36 ковид пацијената
Директор Опште болнице у Панчеву Слободан Овука каже да је у тој установи тренутно збринуто 36 ковид пацијената, од којих је њих 12 пребачено из Београда из домова за старе и болнице “Свети Сава”.

“Нико није на респиратору. Пацијенти који су збринути код нас су времешни, из болнице Свети Сава су нам стигли неуролошки озбиљни пацијенти. За сада су сви стабилни”, каже Овука за ТВ Пинк.

Појашњава да су ковид пацијенти који су пристигли из јужног Баната старости између 45 и 60 година, а да су пацијенти пристигли из Београда старији од 65 година.

Напомиње да та болница ради у двојном режиму, да осим ковид пацијената имају на болничком лечењу 270 пацијената који болују од неких других болести.

12:23
У Врању хоспитализовано 38 пацијената
У ковид болницама ЗЦ Врање хоспитализовано је 38 пацијената, од којих је 27 позитивно на коронавирус.

Са бронхопнеумонијом су 34 пацијента, на кисеонику 19. Међу хоспитализованима нема деце, а тренутан број слободних постеља је 142.

У ковид амбуланти АТД током јучерашњег дана обављена су 73 прегледа, а укупан број првих прегледа је 51.

Узоркована је крв код 52 пацијента и сачињено 35 РТГ плућа. Такође, урађено је и 40 пи-си-ар и 47 брзих тестова, а дијагностикована бронхопнеумонија код шест пацијената.

11:15
Весић: Кривично да одговарају организатори журки по сплавовима
Град Београд инсистира на поштовању постојећих епидемиолошких мера у борби против ковида-19, а сви они који организују журке на сплавовима и шире заразу треба кривично да одговарају, каже заменик градоначелника Горан Весић.

“Треба да кажњавамо оне који мере не поштују. Ако имају журку на сплаву после 23 сата, па онда откаче сплав и плове реком, неко треба кривично да одговара за то”, рекао је Весић на ТВ Прва и додао да је забележено четири или пет таквих случајева.

Наводи да није поштено да се кажњавају сви угоститељи и грађани због туђег неодговорног понашања, те да је важно да већи број службеника контролише мере.

“По садашњем закону то могу да раде само санитарни инспектори. Њих је 140 за целу Србију, а изменом закона који је влада јуче најавила, већи број инспекцијских лица моћи ће да контролише мере”, указује Весић.

11:08
У ужичкој болници укупно 88 пацијената
У Општој болници Ужице смештено је пет пацијената на интензивној нези од којих су четворо на респиратору.

У ковид болници су још 83 пацијента, што је за пет више него у петак.

Капацитет нове ковид болнице је око 150 места.

10:24
Јанковић: Епидемија неће сама да се заустави
Расте број заражених коронавирусом у Србији, а имунолог и члан Кризног штаба за борбу против ковида 19 Срђа Јанковић каже да се тај проблем не може решавати увођењем ванредног стања и “закључавањем”.

“Дугорочно закључани не можемо да живимо. Опет ће почети да се губе животи јер економија пропада. Морамо наћи начин да се противепидемијске мере некако уклопе у животне токове и то је изазов”, рекао је Јанковић за ТВ Пинк.

Напомиње да је у Србији експоненцијалнби раст заражених и да је због тога већи ризик да они заразе све већи број особа.

Коментаришући пад дневних бројки заражених јуче у односу на претходни дан, Јанковић каже да то није утеха јер се зна да је викендом мањи број тестираних.

Коментаре да ће ове недеље бити више од 2.000 заражених дневно у Србији и да ће број умрлих бити двоцифрен, Јанковић каже да је то пројекција која следи из тренда који тренутно имамо.

“Суштина је да ограничимо пораст броја оболелих што је више могуће превентивним мерама. Епидемија неће сама да се заустави, колективни имунитет је низак, највећи број људи није се сусрео са вирусом. Морамо да успоримо ширење овог вируиса у нашој популацији што више, уколико не желимо нагли пораст и оних теже оболелих”, навео је Јанкови’.

10:14
У Новом Пазару хоспитализовано седам пацијената
Према подацима који су на данашњи дан Штабу за ванредне ситуације доставили Регионални ковид центар Нови Пазар, Дом здравља и ЗЗЈНП, хоспиталзовано је укупно седам пацијената.

Није било нових пријема и отпуста, као ни преминулих. На хај флоу вентилацији је један пацијент.

У Дому здравља обављено је 33 прегледа, од којих је 21 први и 12 контролних.

Урађено је 17 лабораторијских анализа, 19 рендгена.

Урађено је 20 серолошких (брзих) тестова из крви, од чега су два ИГГ и два ИГМ позитивна.

Урађено је и 19 пи-си-ар тестова.

09:48
Ђерлек: Здравствени систем спреман да се супротстави вирусу
У овом тренутку здравствени систем у Србији је потпуно спреман да се супротстави корони, нема места паници, али је неопходно придржавање прописаних мера заштите, како се ситуација не би променила, каже државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек.

Указао је да су на Инфективној клиници и у КБЦ “Др Драгиша Мишовић” 100 одсто попуњени капацитети, као и да је 90 одсто попуњеност на “Бежанијској коси”, а на “Карабурми” око 50 одсто.

Нешто више места има у КБЦ “Земун” и “Звездара”, јер су однедавно поново у ковид систему, наводи Ђерлек.

Каже и да је у Новом Саду попуњеност капацитета око 40 одсто, у Крагујевцу око 45 одсто, док се југ Србије и околина, додаје, добро држе, а попуњеност је око 30 одсто.

Навео је да се први контигент вакцина против ковида у Србији очекује до краја године, додајући да то нису велике количине, али и да ће до марта 2021. стићи око 350.000 нових доза.

Ђерлек је нагласио да ће вакцина бити бесплатна за све грађане и навео да ће прво бити намењена здравственим радницима, односно ризичним групама, војсци, полицији…

09:34
Кон упозорио Београђане: Понашајте се као да је на снази забрана кретања
Епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон упутио је путем “Фејсбука” посебну молбу за Београђане.

“У току ове и следеће недеље налазићемо се у максимуму (пику) трећег таласа. У овом периоду избегавајте све гужве и скупове. Понашајте се као да је уведена мера забране кретања од 19.00 до 05.00 часова. Ако ипак морате да излазите из куће… НОСИТЕ ЗАШТИТНУ МАСКУ УВЕК, а посебно у затвореном простору”, написао је Кон на Фејбсуку.

09:04
У КБЦ Звездара за 24 сата збринут 81 пацијент
КБЦ Звездара од недеље је поново у ковид систему и за 24 сата већ су збринули 81 ковид пацијента са средње тешком и тешком клиничком сликом.
Директор те здравствене установе др Петар Сворцан каже да је међу њима десет болесника са тешком клиничком сликом, а да су два пацијента стављена на респиратор.

“Ми смо спремни, имамо искуства са ковид пацијентима, јер ово је трећи пут да смо ковид болница”, рекао је Сворцан за ТВ Пинк и додао да су из те здравствене установе за 48 сати расељени сви пацијенти који болују од неких других болести.

Један број пацијената је отпуштен кући, док су остали размештени у Клинички центар Србије и клиничко – болничке центре Драгиша Мишовић и Земун.

Сворцан је апеловао на грађане да се чувају, да поштују мере – носе маске, одржавају растојање, јер чувајући себе, чувају и друге.

“С обзиром на то да нема вакцине и нема лека против ковида, превентива је једино што можемо да примењујемо”, закључио је Сворцан.

08:36
Коронавирус оштећује и слух, показала студија из Ниша
Тим лекара са ОРЛ клинике КЦ Ниш испитивао је утицај коронавируса на слух, и показало се да обољевање од ковида-19 може довести од благог до средњег пада слуха на високим фреквенцијама.

Ово је у свету прва свеобухватна студија утицаја ковида на слух, каже за РТС директор ОРЛ клинике Душан Милисављевић.

Према последњим информацијама, у Нишу је регистровано 28 новооболелих од коронавируса, а на болничком лечењу је 89 пацијената од којих је 14 на интензивној нези.

08:19
Нове мере на КиМ, у болници у Косовској Митровици хоспитализовано 13 пацијената
Приштина је одлучила да у наредне две недеље, на основу реципроцитета, све особе које долазе из високо ризичних подручја према службеној листи Европског центра за превенцију и контролу болести, услови за улазак на Косово поседовањем негативног пи-си-ар теста на ковиђ19.
Одлука приштинских власти о уласку на Косово и Метохију уз обавезан негативан пи-си-ар тест не односи се на житеље централне Србије.

Међу одлукама косовске владе налаже се ресторанима, кафетеријама, тржним центрима, забрана рада од пет ујутру ди 21 час. Нема окупљања за више од пет људи.

Особама старијим од 65 година дозвољено је слободно кретања ван њихових кућа два пута у току дана – од шест до 10 часова пре подне и од 16 до 19 часова поподне. Ограничење кретања неће да важи једино ради здравствених потреба.

Према последњим подацима у здравственом систему косовске владе коронавирусом заражено је 3.880 особа. Од почетка епидемије заражено је 20.179 особа од којих је 688 преминуло.

Директор болнице у Косовској Митровици Златан Елек каже за РТС да је у тој болници хоспитализовано 13 пацијената који имају потврђену инфекцију и имају упале плућа.

“Њих шест захтевају и кисеоничку потпору. У тријажном центру су четири пацијента који ће данас бити тестирани и сутра ћемо за њих имати резултате”, навео је Елек.

Наводи да све време док смо били дисциплиновани овакву експлозију инфекције нисмо имали.

“Сада имамо и период пред зиму, укрштање грипа и короне. Поред тога имамо и сезону слава, окупљања, прослава које би требало да буду забрањене. Апелујем на суграђане да од њихове дисциплине зависи колико ће ова болница издржати, с обзиром на то да има ограничене капацитет, јер морамо да лечимо и пацијенте који имају и друге болести”, истакао је Елек.

За оболеле од ковида предвиђена је, напомиње, физијатријска болница, одвојено је инфективно одељење и тријажни центар.

“Ако буде потребно вратићемо се у на стари модалитет рада и целу интернистичку зграду определићемо за оболеле од ковида. Пи-си-ар лабораторија је завршена и надамо се да ће ускоро почети да ради и моћи ћемо већи број суграђана да тестирамо”, закључио је Елек.

06:24
Епидемиолошка ситуација у Пиротском округу несигурна, са тенденцијом преласка у неповољну
Епидемиолози упозоравају да је на територији Пиротског округа било 22 случаја заразе у октобру.

На грудном одељењу пиротске болнице су четири пацијента, један је упућен у Ниш.

Из Завода за јавно здравље наводе да је ситуације несигурна са тенденцијом преласка у неповољну, са посебним акцентом на Димитровград, који је до сада имао седам оболелих од почетка епидемије.

Саветује се одговорно понашање, поштовање мера и препоручује се отказивање славља.

06:00
У Србији 1.196 хоспитализованих
У земљи је због заразе коронавирусом, према последњим подацима, 1.196 хоспитализованих пацијената, док се 52 особе налазе на респираторима.
Према последњем пресеку, још шест пацијената преминула су од ковида 19 у Србији, а коронавирус је регистрован код још 1.449 особа.

Очекује се све више нових случајева коронавируса
Очекује се све више нових случајева коронавируса
Имунолог Срђа Јанковић каже да неће да прејудицира колико смо далеко од ригорозних мера, док то не одлучи Кризни штаб, истичући да је битно да се поштују мере које већ постоје.

Епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон изјавио је да се очекује да ће број заражених коронавирусом наставити да расте наредних десетак дана и да би могао да достигне више од 2.000 новооболелих дневно, а да ће број преминулих од ковида 19 постати двоцифрен.

Градоначелник и члан Кризног штаба Зоран Радојичић рекао је за РТС да епидемија има своју динамику, а наше понашање може да снизи криву, односно да смањи плато.

Журке, славе и друга славља су највећи извор заразе, истакао је Радојичић.

Заменик градоначелника Горан Весић изјавио је да неће бити полицијског часа у Београду, већ да је неопходно да се стриктно поштују постојеће мере заштите.

Подели на: