subota, 10. decembra 2022. | 03:32
Najnovije vesti

Očekuje se intenzivnije pokretanje poljoprivrede

Što se administracije tiče, mi se nadamo da će propisi za ulazak mehanizacije, stočnog fonda, sadnica i ostalog iz Srbije, ubuduće biti olakšani – kaže načelnik odeljenja za privredu i finansije Srđan Vučinić Ministarstvo za poljoprivredu Republike Srbije u saradnji sa Kancelarijom za Kosovo i Metohiju, opštinom Zubin Potok  i Poljoprivrednom stanicom u Kosovskoj Mitrovici, uz učešće nevladinih organizacija, krenulo je u pokretanje i povećanje poljoprivredne proizvodnje oblasti voćarstva, ranog povrtarstva u plastenicima, uzgoja lekovitog bilja, stočarstva i otvaranju mini-farmi. O ovoj temi razgovarali smo sa načelnikom Odeljenja za privredu i finansije opštine Zubin Potok, Srđanom Vučinićem. O stanju u vezi mehanizacije u poljoprivredi, Vučinić kaže da je u zadnje dve godine bila olakšana kupovina mehanizacije i priključnih mašina jer je Ministarstvo za poljoprivredu refundiralo do 50 posto od cene pa su poljoprivredni proizvođači, koji su hteli, iskoristili tu mogućnost.

ZA VEĆU ORGANSKU PROIZVODNJU POTREBNO TRŽIŠTE

Kao uzroke zapuštenosti sela u Ibarskom Kolašinu Vučinić je naveo da su brana Gazivode i migracija stanovništva, politička situacija, nezaposlenost, nestabilne cene i slaba ulaganja u ovu oblast doveli do zapostavljanja i napuštanja sela. Međutim, već se krenulo sa oživnjavanjem i edukacijom poljoprivrednih proizvođača, a i turizam je počeo da se razvija pa sve to ima pozitivan uticaj. Nekada se proizvodnja zasnivala na nekorišćenju pesticida i veštačkih đubriva pa možemo slobodno da govorimo o čistoj organskoj proizvodnji u tom periodu. Sada, to nije slučaj, jer u 90 odsto poljoprivredne proizvodnje, radi veće produktivnosti i lakše obrade, koriste se preparati za suzbijanje bolesti i korova. U manjim i zaštićenim prostorima ili selima još ima organskog uzgoja, manji je prinos ali su i cene veće. Skupljanje divljih jabuka, otkup šljiva i malina, i uskoro višanja je moguć u otkupnoj stanici u Zemljoradničkoj zadruzi „Zubin Potok”. U Zubinom Potoku organska proizvodnja je za sada pionirski posao jer su za veću proizvodnju potrebni sertifikati i tržište. – Što se administracije tiče, mi se nadamo da će propisi za ulazak mehanizacije, stočnog fonda, sadnica i ostalog iz Srbije, biti olakšani u budućem periodu. Inače, ne možemo da funkcionišemo kako treba. A i subvencije za stočni fond ne postoje kod nas, izuzev poljoprivrednika koji su svoja gazdinstva registrovali u Prištini. Ministarstvo za poljoprivredu u saradnji sa predstavnicima Ministarstva za Kosovo i Metohiju zadnje dve godine, omogućavaju i našim poljoprivrednim proizvođačima subvencije. Stigao je i jedan traktor, kao donacija, u našu opštinu. Planira se unapređenje te saradnje – kaže Vučinić.

GAJE SE DIVLJI ORIGANO I NANA

Proizvodnja voća i povrća u plastenicima u Zubinom Potoku, posebno malina, je u ekspanziji. Prošle godine je bila promenljiva cena za otkup voća a proizvodnja povrća je dovoljna za snabdevanje naših radnji dok se nešto malo prodaje i u Kosovskoj Mitrovici. – Problemi nastaju kod neorganizovane prodaje i cene koja često varira. Osiguranje je skupo a vremenske nepogode često unište rod ako nije u zatvorenom prostoru – napominje Vučinić. Zubin Potok ima gotovo idealne uslove za razvoj pčelarstva, posebno u planinskim selima. Pomoć i subvencije, kao i donacije poljoprivredni proizvođači dobijaju samo preko Ministarstva za poljoprivredu ili IADK nevladine organizacije. Učestvuju takođe i na sajmovima. IADK organizacija je pokrenula, zadnje dve godine, uzgoj lekovitog bilja, i otkup istih. To su, za sada, divlji origano i nana. Fabrika u Gazivodama za sušenje i preradu bilja, nije dugo u funkciji ali se očekuje pokretanje rada nekog od pogona. Krenula je i prerada voća u okviru koje je i proizvodnja sokova, slatka, marmelade i alkoholnih pića za organizovanu prodaju. Još uvek je u malim količinama ali ima interesovanja i za veću proizvodnju. S. Đukić

Podeli na: