sreda, 28. septembra 2022. | 09:29
Najnovije vesti

“Odluka kosovskog suda je konačna, srpski glasovi će biti izbrisani”

Član kosovske Centralne izborne komisije Stevan Veselinović kaže za RTS da je odluka kosovskog Vrhovnog suda o odbacivanju glasova iz centralne Srbije politička i da krši zakon i izborna pravila.

 

Presuda kosovskog Vrhovnog suda, kojom je potvrdio odluku Izbornog panela za žalbe o odbacivanju glasova iz centralne Srbije, znači da će ti glasovi definitivno biti izbrisani iz konačnih rezultata.

“Postoji treća instanca, to je Ustavni sud, ali je, što se tiče izbornih pravila i procedura, odluka Vrhovnog suda konačna”, objasnio je Stevan Veselinović.

Veselinović ukazuje da procedura glasanja iz centralne Srbije putem pošte nije menjana i ista je kao i na prethodnim izborima.

Podseća da su ti glasovi prihvatani i računali su se u konačne rezultate.

Međutim, odluka Vrhovnog suda sve to menja, čime se krše zakon i izborna pravila, kaže Veselinović i ocenjuje da je odluka politička.

Presuda neće uticati na broj poslanika Srpske liste, ali će omogućiti nekim albanskim partijama da uđu u parlament, navodi Veselinović.

Dodaje da je to njihova unutrašnja borba, ali se tiče načina na koji se glasa iz centralne Srbije, koji će morati da se menja.

Očekuje da će konačni rezultati biti potvrđeni za 12 do 13 dana, odnosno do kraja meseca.

Podeli na: