петак, 23. априла 2021. | 01:20

Одзив пацијената више него добар

У централном делу КиМ у току вакцинација против сезонског грипа

 

 

Одзив пацијената више него добар Дому здравља у Грачаници обезбеђено је 470 доза вакцине против сезонског грипа. Према речима начелника Одељења опште медицине др Синише Рашића до сада је вакцинисано 320 особа, односно преко 80 одсто болесника који се редовно вакцинишу против вируса сезонског грипа. Вакцину против сезонског грипа, каже доктор, важно је примити зато што се пацијенти штите не само од грипа него и од евентуалних компликација које би могле настати као последица инфекције њиме.
-Говорим о вакцини Инфлувац Тетра, коју смо добили од Завода за јавно здравље из Косовске Митровице, која је четворовалентна и по свим препорукама безбедна. До сада је 320 пацијента примило вакцину и то су углавном људи који вакцину против сезонског грипа примају редовно, мада је ове јесени интересовање за поменуту вакцину повећано, рекао нам је др Рашић и додао:
Вакцинација се препоручује хроничним болесницима. Најугроженија су лица која имају више од 65 година, посебно они који болују од кардиоваскуларних, хроничних респираторних и ендокринолошких болести.
У Дому здравља Грачаница саветују мештанима да се вакцинишу. За сада, према речима др Рашића, одзив оних који болују од хроничних болести је више него добар.
-Остало нам је око 150 доза вакцине и пошто очекујемо већи број пацијената који ће хтети да приме вакцину против сезонског грипа, контактирали смо Завод за јавно здравље у Косовској Митровици и наручили још вакцина. Надамо се да ћемо их примити у најскорије време. Вакцину могу примити сва пунолетна лица, мада нема посебних упозорења ни за млађу популацију. Млађа популација би требала да прими ову вакцину и ту пре свега мислим на млађе особе чији је имуни систем слабији. Вакцину могу примити и труднице јер нема никаквих контраиндикација што се тиче другог и трећег тримесечја, док за први не постоје подаци, казао нам је др Рашић.
Пацијенти које смо затекли у Дому здрављау Грачаници, а који су чекали да приме поменуту вакцину, кажу да се осећају много сигурније у току зимског периода када је сезона грипа, посебно сада када је на снази епидемија коронавируса.

М.Ч.

Подели на: