Најновије вести

ОЕБС: Тренутна ситуација у вези са коронавирусом захтева одговорно извештавање медија

Мисија ОЕБС-а на Косову изразила је вечерас забринутост због објављивања имена особа којима је наводно одређен карантин због ситуације изазване пандемојом .

 

Неки портали данас су објавили спискове са именима, датумима рођења и општинама у којима, како се наводи, живе особе којима су изречене мере самоизолације.

“Понављамо и подвлачимо недавне препоруке Косовског савета за штампу свим медијима у вези извештавања о ситуацији ЦОВИЂ19. Савет је од медија затражио да стриктно поштују приватност пацијената и ни у ком случају не откривају идентитет оболелих. Лични подаци сваког појединца заштиц́ени су законом”, подсећају из ОЕБС-а.

Само одговорне институције могу објављивати такве информације и то само у одређеним околностима како то допушта закон, подвалече из ОЕБС-а.

Институције на Косову не објављују личне податке особа погођених ЦОВИЂом, као ни медији.

“Ситуација ЦОВИЂ19 захтева солидарност и сарадњу у целом друштву и између власти у региону. Позивамо дотичне портале да уклоне ове спискове, а да их други не шире даље”, наводи ОЕБС.

Удружење новинара Србије и његов огранак на Косову осуђују поступак портала „Газета Сињали“ који је објавио списак са именима 210 Срба, Рома и Горанаца из пет општина са подручја Косова којима је наложена изолација, укључујући и имена особа које се лече од коронавируса и траже да се ти подаци хитно уклоне са интернета.

Подели на: