петак, 02. јуна 2023. | 16:56
Најновије вести

Олбрајт и Енгел жале због одсуства помоћи САД Косову, указују на “гвоздену песницу” Вучића

Бивша америчка државна секретарка Медлин Олбрајт, из времена мандата председника Била Клинтона, изјавила је да Сједињене Државе данас не помажу онолико колико су некада радиле у решавању спора између Косова и Србије, преноси Коха.

 

Како се наводи, она је ово истакла у извештају током расправе Конгресног одбора за спољне односе, којим је председавао Елиот Енгел, о ауторитаризму, дезинформацијама и добром управљању током пандемије коронавируса.

“Оно што се догодило, на жалост, је да сада постоје питања у вези граница, морам то да кажем са жаљењем да САД не помажу у решавању овог питања са Вучићем и оним што су Срби покушали да пониште, што је резултирало геноцидним чишћењем, које је осудила међународна заједница”, изјавила је Олбрајт, која је позната као велика заступница косовске независности и јако блиска председнику Косова Хашиму Тачију.

Коха подсећа да је погоршање односа између Косова и Сједињених Држава био је један од разлога за неповерење влади Аљбина Куртија.

Председник Одбора за спољне послове Елиот Енгел рекао је да председник Србије Александар Вучић тренутно води политику око Косова гвозденом песницом и “чини све што може како би поткопао демократију на Косову”, покушавајући да подстакне друге земље да откажу признање косовске државе.

“Сада се чини да се Сједињене Државе удаљавају од билатералних обавеза које смо имали у прошлим администрацијама, почевши од Клинтона, Буша и других”, рекао је Енгел и истакао да га то растужује.

Током расправе Енгел је још једном подсетио на захвалност коју су Албанци изразили за амерички народ.

“Без обзира колико путовали, никад не можете наћи место које Американце дочекује тако срећно као Косово. Никада нисам видео земљу која тако воли и цени Американце и захвална сам на ономе што смо урадили 1999. године” рекао је Енгел између осталог.

Коха подсећа да су у марту ове године, два америчка сенатора, Дејвид Пердју и Ренд Пол, рекли да би Сједињене Државе требало да преиспитају своје присуство на Косову уколико Косово не укине стопостотну царину на српску робу. У међувремену, најављена је суспензија програма америчке владе на Косову преко Миленијум Челенџ Корпорејшн, вредна 50 милиона долара.

Подели на: