среда, 28. јула 2021. | 13:02

ОРГАНИЗОВАНО И КОНТИНУИРАНО ЗАСТРАШИВАЊЕ СРБА

У Кишници група Албанаца напала Зорана Трајковића гађајући га стакленим флашама и каменицама уз повике „УЧК“. Трајковић каже да се инцидент догодио због запаљеног билборда који је недавно постављен, а који је узнемирио Србе који живе у Кишници и да је очекивао овакву реакцију

 

 

Само дан после напада на Зорана Трајковића у Кишници, непријатности је доживела и његова супруга Јелена. Овај млади брачни пар озбиљно је забринут за своју безбедност, али и будућност свог детета. – Нисам сигурна да можемо овако да наставимо да живимо, под овим притиском. Не смем да изађем из куће и изведем бебу на чист ваздух, да је прошетам. Одмах крену добацивања и, искрено, много се плашим. Ако се нешто не реши бићемо принуђени да се селимо из Кишнице. Све што желимо је да живимо у миру – каже забринуто Јелена. Полиција је после инцидента, а на позив Јелене Трајковић, разговарала са групом младића и један од њих је приведен. Јелена је полицију позвала још једном у току дана.

– Видела сам групу младића на дечијем игралишту, буквално ту испред куће. Пошто је то било време када се мој супруг Зоран враћа са посла, уплашила сма се да га опет не нападну. Позвала сам полицују само да прођу аутом дуж улице и око игралишта, како би их окупљени Албанци видели. Не знам зашто су се окупили и не могу да тврдим да би напали Зорана, али уплашила сам се. Толико се тога ружног дешава, да ме све плаши – рекала је Јелена Трајковић из Кишнице.

ГРУПА АЛБАНАЦА НАПАЛА ЗОРАНА ТРАЈКОВИЋА

Подсетимо, истог дана када је запаљен билборд са грбом такозване Ослободилачке војске Косова који је постављен на улазу у Грачаницу из правца Гњилана, у Кишници је нападнут њен супруг, Зоран Трајковић. (Билборд је постављен поред пута Приштина-Гњилане, на раскрсници где се скреће за Кишницу.) Напала га је група Албанаца гађајући га стакленим флашама и каменицама уз повике „УЧК“. Трајковић каже да се инцидент догодио због запаљеног билборда који је недавно постављен, а који је узнемирио Србе који живе у Кишници и да је очекивао овакву реакцију.

– Вратио сам се са посла и паркирао ауто. Чим сам изашао видео сам групу од седморо, осморо младића и приметио да нешто спремају. Узвикивали су „УЧК“ и погрдне речи, а затим су почели да бацају ка мени стаклене флаше и каменице. Срећа па ме нису погодили. Покушао сам да смирим ситуацију и рекао им да живим у Кишници и да иду кући јер не желим проблеме. Ми смо навикли на овакве ствари, ово није први инцидент. Не провоцирам никог и желим да живим у миру – рекао нам је Зоран дан пре инцидента у којем је узнемиравана његова супруга. Његов деда Момир огорчен је јер су учестали инциденти и забринут је за безбедност. Он прича да су Албанци почели у Кишницу да се насељавају седамдесетих година прошлог века, односно да је Кишница била српско село.

– Ово је био центар, а не Грачаница. Имали смо и биоскоп, и било је лепо овде живети. У ових 20 година шта све нисмо преживели. У улици живе, поред нас, још три српске породице. У време мартовског погрома 2004. полиција је дошла да нам каже да напустимо куће, да не могу да нас штите, али успели смо да опстанемо. Погледајте шта се сада дешава. Ово игралиште испред куће ствара нам велике проблеме – рекао нам је Момир Трајковић. Снежана Јовановић из Кишнице, представник Локалног одбора за јавну безбедност у Кишници и одборник Српске листе у општини Грачаница, каже да су пробле ми на дневном нивоу и да је прва на удару породица Трајковић, јер се њихова кућа налази поред пута.

ПРОБЛЕМИ ТРАЈУ ГОДИНАМА

– Њима је најгоре, у односу на нас, преостале Србе у Кишници. Проблеми у селу су свакодневни и трају годинама. Посебно су изражени откада је направљено дечије игралиште за Албанце у делу села где су Срби. Они се ту окупљају и онда проблем имају Срби у околним кућама. Стално упозоравамо надлежне у општини и тражимо да се парк измести, јер нико од нас није ни питан када су га градили, али већ 14 месеци нас нико и не чује, прича Јовановићева и додаје да на првом месту говори као мештанка Кишнице. Према њеним речима, после 1999. године односи Срба и Албанаца нису више исти, али највеће проблеме праве они који су се доселили последњих 20 година.

– Ништа више није исто. Има староседелаца, да их тако назовем, који се јаве и попричају, али постоји дистанца. Проблеме највише праве Албанци који су се у протеклих 20 година доселили у Кишницу, мада међу њима има и појединаца из староседелачких породица. Наша кућа је мало увучена, односно није поред пута којим пролазе, па ни инциденти нису тако изражени, али Трајковићи су заиста на удару и комплетна ситуација мора да се решава што пре, казала нам је Снежана Јовановић. Председник општине Грачаница Срђан Поповић рекао је након најновијег инцидента да ће општина урадити све како се овакве ствари више не би поновиле

. – Упозорили смо да је провокација то што је билборд са натписом који велича „УЧК“ постављен на улазу у Грачаницу, једну од већих српских општина. Нисмо то урадили из хира, већ зато што смо знали да то може да изазове овакве последице. Општина је позивала да се овај проблем реши институционално и да институције које се баве безбедношћу имају на уму да овакве ствари, које су веома осетљиве за мир и стабилност на овом простору, морају бити веома пажљиво разматране, рекао је Поповић и додао да су већ предузете конкретне мере. – Полиција је обавештена. Упућено је писмо Министарству за саобраћај, међутим, одговора нема. Послаћемо писма амбасадама и међународним организацијама. Овакве ситуације, када сви тежимо ка дијалогу, ка миру, не иду у прилог томе. Позваћемо их да искористе свој ауторитет како се овакве ствари више не би понављале – нагласио је Поповић.

ПОКУШАЈ ПАЉЕЊА СРПСКЕ ЗАСТАВЕ У ГРАЧАНИЦИ

Група непознатих мушкараца покушала је прошлог викенда да запали српску заставу која се налази поред споменика Милошу Обилићу у главној улици у Грачаници. Паљење су спречили мештани Грачанице који су се у том тренутку затекли у близини. Мештани Грачанице оцењују да је, посебно после инцидената у оближњој Кишници, безбедносна ситуација погоршана. Они додају да се надају да ће починиоци који су покушали да запале заставу бити брзо пронађени зато што се камере налазе у главној улици и да је вероватно све снимљено. Председник општине Грачаница Срђан Поповић обишао је место инцидента и рекао да ће инсистирати да починиоци буду пронађени, али и да међународна заједница мора да реагује. – Очекујем да ће се починиоци пронаћи, али оно што је битније јесте чињеница да још нико нема слуха за све ово што се дешава у Грачаници. Мештани су уплашени и ми ћемо урадити све да они остану смирени. Ми овде живимо и желимо да градимо будућност, али не ону која ће бити нарушавана различитим инцидентима и провокацијама, рекао је Поповић и додао да припадници Кфора и косовске полиције морају да повећају своје присуство на подручју ове локалне самоуправе.

РЕАКЦИЈА ДИРЕКТОРА КАНЦЕЛАРИЈЕ ЗА КиМ

Поводом најновијих инцидената у општини Грачаница реаговао је и директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић рекавши да је напад на Зорана Трајковића у Кишници потврда да билборди са амблемом „УЧК“ у централном делу Косова и Метохије нису никакав уметнички перформанс или израз пијетета према некоме, већ огољени позив на насиље. „Физички насртај групе Албанаца на Зорана Трајковића флашама и каменицама догодио се недалеко од билборда којим се славе злочинства „УЧК“, и очекујем да од стране међународних представника у нашој јужној покрајини буде схваћен као аларм за хитно реаговање. У овим данима, када су у делу албанске популације на Косову и Метохији емоције повишене због подизања оптужница против некадашњих команданата „УЧК“, неопходно је осигурати појачано међународно безбедносно присуство у српским срединама јужно од Ибра и стати на пут јавној популаризацији злочина. Поступци за ратне злочине морају се водити без притисака јавности у циљу прејудицирања пресуда, и то је предуслов напретка у процесу међунационалног помирења. Упозоравам међународну заједницу да је атмосфера на Косову и Метохији прилично напета и запаљива и да је потребно предузети све неопходне превентивне мере како не би дошли до још драстичнијих излива насиља над српским и другим неалбанским становништвом“, рекао је Петковић.

– Већ данима упозоравамо да ће екстремистички испади Албанаца у централном делу Косова и Метохије ескалирати уколико се не предузму одлучне превентивне мере, и то се нажалост и догодило. Екстремисти су се осмелили да нападну сам центар Грачанице, где су покушали да спале споменик Милошу Обилићу и српску тробојку и то је спречено спонтаном реакцијом житеља Грачанице. Очекујем да међународно безбедносно присуство у српским срединама на централном Косову и Метохији буде хитно појачано, и да на Приштину буде извршен притисак како би се ускратила политичка подршка екстремистичким групама – рекао је Петковић. Директор Канцеларије за КиМ рекао је још да је недопустиво да у српским срединама на централном Косову и Метохији такозване косовске безбедносне снаге и специјалне полицијске јединице парадирајући оклопним транспортерима демонстрирају силу у функцији застрашивања и онеспокојавања Срба, уместо да се баве обуздавањем албанских екстремистичких група.

– Формације, које су делом састављене од некадашњих припадника „УЧК“, не могу бити гаранција безбедности српског народа и ефикасан одговор на појачане провокације албанских екстремиста, рекао је Петковић и позвао Србе на Косову и Метохији да у наредним данима буду обазриви, али и уздржани, како не би давали поводе екстремистима за безбедносну дестабилизацију ширих размера. Случај је пријављен полицији која је дошла на лице места. Током викенда било је приметно појачано присуство полиције, посебно у главној улици. Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић обавесто је јавност да су инспектори из Приштине упали у апотеке у северној Косовској Митровици како би запленили лекове који нису на листи лекова једнострано проглашене „државе Косово“. Петковић је навео да постоје и фотографије на којима се види како ти инспектори отимају народу испред апотека лекове и истакао да ту слику треба да види цео свет, односно да цео свет треба да види како Албанци отимају лекове Србима у време епидемије вируса корона. „Сада се и на северу ствара тензија и појачана атмосфера угрожавања безбедности. Цео свет треба да види како нам у време епидемије отимају лекове и отимају право људима да се лече и то само зато што су Срби“, истакао је Петковић на конференцији за штампу у Влади Србије. Подсетио је да Срби немају право да се лече у Приштини. Како је навео, ситуација са вирусом корона у албанским срединама је много тежа него у српским срединама и сада би требало заједно да се боримо против тога. „Ситуација у албанским срединама је катастрофална, код нас је нешто боља, али је тешка. Србија чини све да помогне наш здравствени систем на КиМ и у српским срединама ситуација је боља, али тешка и у ситуацији када треба да будемо уједињени, неко користи епидемију и вирус корона да отима лекове Србима испред апотеке“, казао је Петковић. М.Ч.

Подели на: