sreda, 05. oktobra 2022. | 19:34
Najnovije vesti

Oskrnavljeno pravoslavno groblje u Kišnici

Opština Gračanica

 

a pravoslavnom groblju u Kišnici polomljeno je osam spomenika. Oskrnavljeno groblje zatekli su meštani koji svedoče da su spomenici samo pre nedelju dana bili čitavi. Prema rečima Snežane Jovanović iz Kišnice, pravoslavno groblje u ovom mestu nije skrnavljeno do sada, ni 1999. godine, niti za vreme martovskog pogroma. Slučaj je prijavljen Kosovskoj policiji i istraga je u toku.
Povodom najnovijeg incidenta reagovala je Kancelarija za KiM saopštenjem u kojem se ističe da je sramotno i poražavajuće skrnavljenje srpskih nadgrobnih spomenika u etnički mešovitom selu Kišnica, nadomak Gračanice, od kojih su šest potpuno uništena, a dva oštećena.
”Izgleda da nije dovoljno da se nad srpskim narodom koji živi na prostoru KiM otvoreno demonstrira verska netrpeljivost, već albanski huligani mira ne daju ni mrtvim Srbima i njihovim humkama.
Za sve to vreme, političari iz Prištine predvođeni najisturenijim zagovornikom antisrpske politike Aljbinom Kurtijem, izjavljuju da su Kosovo i Metohija oaza mira i sklada, dok svakodnevno svedočimo etnički motivisanim napadima i incidentima prema Srbima.
Poražavajuća je statistika da je na prostoru Kosova i Metohije ove godine zabeleženo 50 odsto etnički motivisanih incidenata više nego lane, od čega je čak 20 napada na objekte Srpske pravoslavne crkve.
Dodatno zabrinjava činjenica da ti brojevi i dalje rastu i da izostaje adekvatna reakcija i zaštita srpskog stanovništva.
Kancelarija za Kosovo i Metohiju više puta je samo tokom ove godine obaveštavala međunarodne predstavnike o ugroženosti spomenika SPC i srpskih pravoslavnih grobalja na KiM, a ove godine je u sanaciju, popravku i održavanje pravoslavnih grobalja i kapela na KiM uložila i značajna finansijska sredstva i nastaviće da obnavlja porušeno, kao odgovor na politiku mržnje i netrpeljivosti”, kaže se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.
M.Č.

Podeli na: