уторак, 27. јула 2021. | 11:01

“ОТИШЛА ЈЕ У ВЕЧНУ СЛОБОДУ”

 Сахрањена др Соња Ракочевић, још један лекар којег је убила корона, потесан говор њеног супруга

 

У порти манастира Сушица код Грачанице на Косову и Метохији данас је сахрањена докторка Соња Ракочевић (47) која је преминула од коронавируса на божићно јутро.

Опело је служио владика рашко-призренски Теодосије у присуству оца Михаила, игумана призренског манастира Свети Архангели.

У тишини, окружени манастирским миром и снегом, најближи су слушали речи Соњиног супруга Живојина Ракочевића, новинара и једног од најзначајнијих српских интелектуалаца на Косову и Метохији, хроничара живота и страдања Срба јужно од Ибра.

– Са Соњом су данас хиљаде деце, ја знам, јер је била мајка тој деци. Много ме Горанаца звало. Толико желим да им се захвалим. Призренаца, људи са Штрпца… Она није своје пацијенте остављала у болници – говорио је одлучно муж који се растављао од супруге.

– Наш живот је био по свему необичан. Упознали смо се на студентским демонстрацијама у Приштини. И Приштина је постала срце нашег урбаног живота. Венчали смо се пред војним оклопним возилима у цркви Светог Николе у Приштини. То је било прво венчање Срба после рата – присетио се Ракочевић поред гробног места своје супруге, преноси Курир.

Соња и ја смо сањали слободно Косово. Соња својим трпљењем како само косовски Срби знају да трпе. И својим чекањем како једино косовски Срби умеју да чекају. Био сам сигуран да ћемо нас двоје дочекати слободу, а сада шватам да је она отишла у вечну слободу, а да ћу се ја још потуцати по овој земаљској слободи и да ће се моји Симонида, мој Димитрије и моји браћа и кумови борити за ту трунку достојанства и људске слободе – наставио је говор Живојин Ракочевић и додао: – Желим да кажем да Соња, заједно са мати Ирином, др Звонком Сташевићем, др Драганом Перићем…никада, ниједног тренутка, нису оставили свој народ”.

Ракочевић се присетио како је на студијама медицине почело пријатељство др Соње Ракочевић са мати Ирином, монахињом и докторком у чијем це сестринству почивати.- Хвала ти мати Ирина. Она је била део твог сестринства, организације Свети Јован Милостиви. Мојој Соњи кажем да ме је Бог наградио великим даром и ја сам му захвалан. И Бог ми је на Божић рекао да ми тај дар поклања за вечност – казао је Живојин.

Стихови за супругу: Ти си мој живот
– Епска сам природа и тврд. Говорићу нешто што је волела – рекао је Живојин Ракочевић опраштајући се од супруге: „Ти си мој живот видела изблиза. Примисао, покрет, реч што нисам рекао. Видела мој грч и кад стојиш иза.Слутила моју болест надалеко.Ти си у мом оку док још гасне видела прва новог смеха клицу и кад се вратим дому уре касне знала сву причу само по мом лицу.

Подели на: