Најновије вести

Отварају се фризерски салони и теретане, пензионери од 18.00 могу у шетњу сат времена

Од данас почињу да раде пијаце у затвореном, фризерски салони, теретане. Пензионери могу у шетњу сат времена време полицијског часа када је кретање забрањено осталим грађанима. Према последњим подацима, коронавирусом су заражене 8.042 особе, а преминуло је 156 људи.

 

Сворцан: Петоро запослених у КБЦ “Звездара” заражено коронавирусом
У Клиничко болничком центру “Звездара”, који је крајем марта постао ковиђболница, за скоро месец збринуто је 740 пацијената. Тренутно их је 256, од тога 17 пацијената је на интезивној нези, а 10 на респираторима, наводи дирекор ове установе проф. др Петар Сворцан.

Додао је да је у овом тренутку петоро запослених у тој болници оболело од ковида-19 и они имају лакшу клиничку слику, а како каже Сворцан, немају јасан знак да су се они заразили у контакту са пацијентима у болници.

Сворцан каже да су се веома брзо реорганизовали када су постали ковиђболница и да су се добро обучили како да користе заштитну опрему, јер је то најважније. “Највећи изазов је био да организујемо посао тако да ризик запослених буде на најмањој могућој мери, а да посвећеност пацијентима и лечењу буде максимална”, додао је Сворцан.

“Ово је осма недеља и ја се надам да ћемо у скорије време дефинитивно победити ову пошаст и поносан сам на наше запослене”, поручује Сворцан.

Кисић Тепавчевић за РТС: Суштина је била да се спречи да вирус уђе у социјалне установе
Суштина је била да се спречи да вирус уђе у социјалне установе због карактеристика корисника, рекла је за РТС епидемиолог Дарија Кисић Тепавчевић и истакла да је очигледно било пропуста на различитим нивоима и да ће неко морати да сноси одговорност.

Наводи да је сада приоритет да се корисници сместе у одговарајуће установе како би били на правом месту ако дође до компликација.

Испражњен Дом за старе “Радост” у Неготину, заражени пребачени у Ниш
У току ноћи испражњен је Дом за старе “Радост” у Неготину и екипе руских стручњака и Војске дезинфиковале су просторије дома.

Сви позитивни на коронавирус из дома “Радост” пребачени су у Ниш – седам особа је у Клиничком центру Ниш, три у Нишкој Бањи и 37 у ковиђболници у Соко Бањи.

Коронавирус је потврђен код још једне особе, па је укупан број заражених у дому “Радост” 49.

Почела су тестирања и у два хостела који раде као старачки домови, тестиране су 53 особе, али тестирају се и сви конатакти запослених у Дому за старе “Радост”. И у преостала два дома за старе у Неготину данас и сутра биће обављено тестирање.

Завршена забрана кретања која је трајала цео викенд
Завршена је шеста, целовикендна забрана кретања, која је трајала од петка у 18.00 до јутрос у 5.00.
Током првомајских празника кретање ће бити забрањено од четвртка у 18.00 до понедељка у 5.00.

Од данас почињу да раде пијаце у затвореном простору, фризерски и козметички салони, салони за негу лепоте, као и фитнес центри и теретане.

Сви објекти морају обављати своје делатности уз коришћење заштитне опреме (маске, рукавице, дезинфекциона средства).

Препоручено је да се због ограничења броја људи, делатност у овим објектима обавља само по принципу заказивања термина, како би се избегло окупљање већег броја људи у затвореном простору.

Живот се полако враћа у нормалу, а епидемиолог Предраг Кон указује да Србија полако излази из епидемије, али да је свет тек на почетку пандемије.

Имунолог Срђа Јанковић рекао је за РТС да наша епидемијска крива опада и објаснио шта би се догодило кад бисмо нагло попустили мере.

Сада је највећи акценат на томе да се сачувају домови за старе и спречи улазак коронавируса, а баш што не сме догодило се у Неготину.

У дому за старе “Радост” заражено је 48 корисника, радника и припадника Војске Србије, а због пропуста је покренута истрага и биће формиран посебан кризни штаб.

Док СЗО страхује од новог таласа епидемије, из Републичког фонда за здравствено осигурање поручују да хлорокина има довољно и ако се деси нови талас.

Забрана кретања на снази је од 18.00, а у време полицијског сата у шетњу могу само грађани старији од 65 година – сат времена, највише 600 метара од места становања.

Подели на: