subota, 26. novembra 2022. | 10:38
Najnovije vesti

Otvorena nova vojna bolnica na Karaburmi

Nova vojna bolnica, kapaciteta 60 postelja, namenjena lečenju obolelih od kovida 19, u krugu Vojnomedicinskog centra “Karaburma” otovrena je u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Ovo je jedna od najvećih šok soba na Balkanu, za narednih 30 godina, rekao je Vučić, dodajući da se epidemija polako smiruje.

 

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da su dva razloga njegovog današnjeg obraćanja. Danas se obeležava Dan Vojske Srbije, kada je pre 205 gdoina podignut je Drugi srpski ustanak.

Čestitao je vojnicima koji su u teškim trenucima pokazali energiju i veliku ljubav prema otadžbini kao i izuzetan trud.

Vojska je jedna od stubova naše zemlje, rekao je predsednik Srbije, ali će pripadnici vojske biti zadovoljniji statusom u društvu.

“Druga važna stvar je nova kovid bolnica, za narednih 30 godina. Jedna od najvećih šok soba na Balkanu”, rekao je Vučić, prilikom otvaranja nove vojne bolnice.

Vučić je rekao da se epidemija polako smiruje. Odgovarajući na pitanja novinara, Vučić je rekao da će najverovatnije i ovog vikenda policijski čas biti od petka u 18 časova, do ponedeljka u 5 časova.

Predsednik kaže da nema popuštanja i da je i danas otvorena privremena blnica na Karaburmi u okviru nastojanja Srbije da bude spremna za mogući povratak virusa korona na jesen.

Vučić je rekao da je Srbija, od početka epimedije, pokazala da je u stanju da izgradi i privremene i nove bolnice, da otvara najbolje laboratorije i da pokrene sopstvenu proizvodnju potrebnih stvari.

“Sve smo spremniji. Nadam se da nam ovaj objekat neće biti potreban u ovom trenutku, ali plašim se da će nam biti neophodna na jesen i na zimu. Ali, zadovoljan sam činjenicom da smo mnogo toga uspeli sami”, istakao je Vučić.

Kapacitet za proizvodnju 200.000 maski
Predsednik je ukazao da ćemo već od ponedeljka imati kapacitet za proizvodnju 200.000 hirusrških maski, te dodao da je potrebno da nabavimo sirovine kako bi se krenulo u proizvodnju rukavica u zemlji.

“Najbolje laboratorije otvaramo, što će biti potrebno za budućnost, u u stanju smo da izgradimo i privremene i trajne bolnice. Moramo da požurimo sa gradnjom KCS, KCV, KC u Kragujevcu, da se osiguramo za budućnost”, rekao je Vučić.

Po poslednjim testovima od noćas vidi se, kaže, da se epidemija smiruje.

“Na to su veliki uticaj imala poslednja tri i po dana zabrane kretanja. Očekujemo da se ti rezultati tek dodatno potvrde u danima pred nama”, rekao je Vučić.

Rekao je da je bolnica privremeni objekat za najmanje 30 godina, a sve je, kaže, perfektno urađeno.

Burčul: Posao težak, ali izvodljiv
Vlasnik i direktor firme koja je donirala bolnicu, “Termomont”, Dejan Burčul rekao je da je na izgradnji novog dela bolnice bilo angažovano oko 200 ljudi dnevno, dodajući da je to bio jako težak, ali izvodljiv projekat.

“Bili smo posvećeni, angažovani i znali smo šta je nam cilj, a to je obezbedimo bolničke kapacitete za lakše prevazilaženje bolesti”, rekao je Burčul.

Tri dana pre predviđenog roka, završeni su građevinski radovi na rekonstrukciji i izgradnji nove bolnice Vojno-medicinskog centra “Karaburma”, namenjene za lečenje obolelih od kovida 19.

Vrednost donacije koju su firma “Termomont” i partneri uložili u renoviranje 1.000 kvadratnih metara starog objekta, njegovu nadogradnju do 1.300 kvadratnih metara, koliko iznosi sadašnja površina nove bolnice, kao i izgradnju pristupnog puta – iznosi više od 37 miliona dinara.

Nova vojna bolnica na Karaburmi završena je za 12 dana, a prvi paciejnti mogu biti primljeni već danas, rekao je za RTS ministar odbrane Aleksandar Vulin, uoči otvaranja bolnice.

Podeli na: