Најновије вести

Пацоли: Приштина треба да пронађе начин да успостави ЗCO

Лидер Алијансе за ново Косово Беџет Пацоли оценио је да би Приштина требало да пронађе начин да успостави Заједницу српских општина, као и да обележавање годишњице оснивања Покрета несврстаних у Београду представља изазов за Приштину у процесу признавања и чланства у међународним организацијама.

 

Пацоли је у интервјуу за Косово онлајн рекао да је недавна кризи на северу КиМ одраз честих разлика које Приштина има са савезницима и резултат ситуације која се мења у региону и Европи, где, како је оценио, “геополитика оснажује Вучићеву Србију и чини је још агресивнијом него што је била”.

Пацоли сматра да Приштина има право да уведе реципрочне мере у било којој области, али да је такве мере требало унапред координисати са партнерима, попут САД и Европске уније.

Пацоли је рекао да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти, када је реч о регистарским таблицама, упркос обећању да ће преговарати боље споразуме, није успео да учини ништа боље него што је било.

Оценио мје да је било стратешки погрешно што је специјална јединица косовске полиције постала део споразума.

Пацоли сматра да ће се и убудуће, кад год буде требало решити нешто на северу КиМ, ићи у Брисел.

Он је рекао да Приштина мора да нуди решења и ради у партнерству са Западом.

Осврћући се на обавезу Приштине да формира Заједницу српских општина, Пацоли је рекао да је скупштина привремених институција ратификовала споразум из априла 2013. године и указао да до данас није видео никакав потез владе да тај споразум не спроведе или оспори легално.

Изразио је сумњу да се то може учинити и мисли да Приштина мора пронаћи начин за спровођење међународних обавеза које је преузела.

“Косово мора сести с Вашингтоном и Бриселом и пронаћи модалитет који одговара Косову, који не доводи у питање суверенитет или уставни поредак Косова и који не би учинио никакву штету нашим српским суграђанима”, сматра Пацоли.

Говорећи о улози САД у дијалогу Београда и Приштине, рекао је да САД имају пуну координацију с Европском унијом и да постоји само један процес дијалога који се одржава у Бриселу, где ће америчка улога бити подстицај.

Подели на: