четвртак, 18. августа 2022. | 22:41
Најновије вести

Патријарх Иринеј: Земља српска не може туђа да буде

Обиласком цркве Светог Димитрија и Универзитета у Косовској Митровици, српски патријарх Иринеј завршио је петодневну, предускршњу посету Косову и Метохији. “Нисмо ми упали на ову земљу и освојили је и отели од некога. Ову нам је земљу, како каже наш песник Бећковић, Бог даровао и то што нам је господ даровао, то морамо да чувамо”, поручио је патријарх Иринеј.

 

Патријарха Иринеја су у Митровици поред домаћина владике Теодосија, дочекали верници, ђаци више школа, политички представници Срба.

Патријарх је поручио да је читавом српском народу потребно јединство у свему доброме, да се не дели, као што је то много пута у историји чињено.

Преостале Србе је позвао да остану и опстану, нагласивши да тако чувају Косово и Метохију.

“Браћо и сестре, знајте да нисте сами. Наша матична земља Србија мисли о вама, црква се моли Богу за вас. А ви морате донети ону судбоносну одлуку. То није одлука појединца. То је одлука српског народа да останете овде где сте. Нисмо ми упали на ову земљу и освојили је и отели од некога. Ову нам је земљу Бог даровао и то што нам је господ даровао морамо да чувамо. И оно што смо примили од наших предака, то морамо и да увећамо, духовно и морално и да то оставимо у наслеђе, најдрагоценије наслеђе, онима који долазе после нас”, рекао је патријарх.

Истакао је да Србија и српска црква мисле о Србима на Космету и да се за њих боре.

“Данас се овде спомиње, долази од неких људи, како Косово треба поделити или неким компромисом решити или на крају, има и таквих нажалост, који сматрају да треба Косово да скинемо као јарам са леђа. То не говоре паметни људи. То не говоре Срби, то говоре они који само носе име српско а далеко су од свега оног што је српско”, поручио је патријарх Иринеј.

Подсетио је да је 20 година живео у Призрену, престоници два владара, и да не може да замисли да “његов Призрен” оде неком другом народу.

“Ко поклања кућу своју некоме, него је чува као дар божји. Какав је то компромис не знамо још увек. Ми желимо компромис, молимо се Богу да дође до компромиса, али компромис у коме ће Косово и Метохија остати у Србији, а народу албанском, ја знам шиптарски народ, а ово после зове се албански народ, да им се да пуно права, достојанства људскога, да имају свој језик, своје право, да се по томе понашају”, навео је патријарх.

Земља српска не може туђа да буде него српска, рекао је патријарх Иринеј и закључио: “Оно што се дâ и поклони, то је за сва времена изгубљено”.

Подели на: