понедељак, 20. фебруара 2023. | 04:09
Најновије вести

ПЦР лабораторија у Северној Митровици на дневном нивоу обради 250 тестова

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић обишао је данас новоизграђену ПЦР лабораторију у Северној Митровици, у којој се обрађују узорци тестова на коронавирус из свих средина са већинским српским становништвом на Косову.

 

Новоизграђена ПЦР лабораторија изграђена је средствима које је обезбедила Канцеларија за КиМ, и у њој се на дневном нивоу обради и до 250 узорака са целог Косова.

“Само удружени и снажно можемо бити у могућности да се бранимо од овог вируса. Захваљујући председнику Александру Вучићу и премијерки Ани Брнабић, као и Канцеларији за КиМ, ми смо били у прилици да изградимо ову ПЦР лабораторију која је једна од најсавременијих на овим просторима. Имамо најбољу опрему, тако да се сада сви узорци са Косова и Метохије сливају у ову лабораторију одакле се обрађују резултати, а време је у борби против ковида од кључне важности“, рекао је Петковић.

Он је указао да запошљавање медицинских радника најбоље показује пажњу државе Србија према српском народу.

“До сада овде у КБЦ У Косовској Митровици запослене су 83 медицинске сестре и 45 лекара, а прошле недеље је расписан конкурс за још 38 медицинских сестара. Помоћи ћемо и када је реч о набавци нових санитетских возила и свега другог што је потребно“, рекао је Петковић.

Петковић је из Северне Митровице поручио да Србија жели да гради будућност, мир и слогу.

“Једино тако можемо да опстанемо и останемо овде на нашим вековним просторима и да на тај начин, живећи у миру са комшијама Албанцима градимо мир и просперитет и на целом Западном Балкану. Дубоко смо уверени да историјско помирење српског и албанског народа јесте кључ за мир и стабилност у целом региону“, рекао је Петковић.

В.д. директор Здравственог центра у Северној Митровици Златан Елек је у име радника Здравственог центра уручио захвалницу директору Канцеларије за КиМ Петру Петковићу.

Елек је поручио да је епидемиолошка ситуација компликована и забрињавајућа.

“На данашњи дан имамо укупно 161 пацијента који је оболео од ковида. Посета директора Канцеларије за КиМ улива нам додатно самопоуздање да је држава уз нас и да ће бити уз нас. Добили смо обећања да ће стићи додатни материјали, санитетска возила, кисеоник, а најбитнија ствар је конкурс за пријем нових 38 медицинских сестара и техничара. Посета Канцеларије за КиМ управо здравственом цетру говори колико држава Србија мисли о нама. Нама је уназад две године лични доходак повећан за више од 60 процената. Довољно смо стимулисани, има нас довољно, и мислим да ћемо се успешно изборити са коронавирусом који је захватио целу планету, а не само нас”, рекао је Елек.

Подели на: