sreda, 30. novembra 2022. | 17:49
Najnovije vesti

Petković: Neophodno da se postignuti sporazumi sprovedu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković razgovarao je danas sa ambasadorom Ruske Federacije u Republici Srbiji Aleksandrom Bocan-Harčenkom o političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji i o predstojećem nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

 

Petković je obavestio ruskog ambasadora da je Beograd spreman za nastavak dijaloga sa privremenim institucijama u Prištini, ali i da je neophodno da se do sada postignuti sporazumi sprovedu u delo, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Dijalog je, prema Petkovićevim rečima, od suštinske važnosti za stabilizaciju političkih prilika u regionu i ekonomski razvoj, ali neprihvatanje Prištine da ispuni svoje obaveze, pre svega da omogući formiranje Zajednice srpskih opština i njeno insistiranje samo na takozvanom uzajamnom priznanju, svojevrstan je vid opstrukcije i pokazatelj da su prištinski političari nezainteresovani za odgovorno i ozbiljno rešavanje otvorenih pitanja i pronalažanje trajnog, kompromisnog rešenja.

Zapaljiva, antisrpska retorika prištinskih zvaničnika, koja, kao po pravilu, prethodi napadima na Srbe, njihovu imovinu i na pravoslavne crkve i manastire, svakako ne doprinosi stvaranju pogodne atmosfere za nastavak dijaloga, naglasio je Petković.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je podvukao da će Beograd, uprkos svemu, ostati opredeljen za dijalog, kao jedino sredstvo za mirno rešavanje svih otvorenih pitanja i stvaranje preduslova za trajnu stabilizaciju prilika na Zapadnom Balkanu.

Petković je ambasadoru Bocan-Harčenku zahvalio na doslednoj pomoći Rusije u zaštiti državnih i nacionalnih interesa Srbije u međunarodnim organizacijama, ističući da je ruska podrška našoj diplomatskoj i političkoj borbi za Kosovo i Metohiju, samo jedan od brojnih pokazatelja iskrenog prijateljstva i bratskih odnosa naših država i naroda.

Podeli na: