subota, 26. novembra 2022. | 09:54
Najnovije vesti

Petković i Krkobabić o projektima za pomoć i razvoj zemljoradničkih zadruga na KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković sastao se danas sa ministrom za brigu o selu Milanom Krkobabićem, sa kojim je razgovarao o saradnji dveju institucija, u cilju poboljšanja uslova života i rada srpskog stanovništva u seoskim sredinama u južnoj pokrajini.

 

 

Petković i Krkobabić dogovorili su nekoliko zajedničkih projekata za pomoć i razvoj zemljoradničkih zadruga na KiM, a već za dve nedelje očekuje se raspisivanje prvog konkursa, saopštila je Kancelarija za KiM.

Direktor Petar Petković istakao je da je to veoma važna vest za srpski narod, s obzirom na to da preko osemdeset odsto našeg stanovišta na Kosovu i Metohiji živi u ruralnom području.

“Kancelarija za Kosovo i Metohiju čini sve da pomogne srpskom seljaku kroz razvoj posebnih poljoprivrednih projekata i programa. Zato nam je itekako značajna pomoć Ministarstva za brigu o selu i ministra Krkobabića da zajednički unapredimo srpska sela na KiM, jer svaka srpska kuća na KiM znači ostanak i opstanak našeg naroda u pokrajini. Konkretni programi koji su dogovoreni će pomoći da se ojača prisustvo države Srbije na KiM i omogući srpskom narodu južno i severno od Ibra da pristupi svim programima koji su na raspolaganju i svim građanima u centralnoj Srbiji”, izjavio je Petković nakon sastanka.

On je zahvalio ministru Krkobabiću i iskazao zadovoljstvo na budućoj saradnji, u nadi da će uspešno realizovati sve projekte o kojima su razgovarali i koji će pomoći ostanak i opstanak našeg naroda na KiM.

Ministar za brigu o selu, Milan Krkobabić kazao je da su sela na KiM sela Srbije i da ih nikako ne možemo razdvajati i da želimo da im omogućimo stabilan izvor egzistencije i pravu infrastrukturu.

“Konkretno, reč je bila o razvoju Programa zadrugarstva. Ministastvo za brigu o selu već je pomoglo realizaciju jedne zadruge u Zubinom potoku. Ukupna pomoć je iznosila 12,5 miliona dinara, uključeno je 40 zadrugara i 400 kooperanata, a u međuvremenu ova zadruga je postala i dobar izvoznik”, naveo je Krkobabić.

Ministar je istakao da u ovom poslu u Kancelariji za Kosovo i Metohiju ima pravog partnera i izrazio nadu da će se nakon realizacije ovog projekta, ponovo sastati sa predstavnicima Kancelarije i razgovarti o novim programima pomoći, navedeno je u saopštenju.

Podeli na: