уторак, 14. марта 2023. | 11:43
Најновије вести

Петковић: Исплата помоћи Србима на КиМ вероватно у мају

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић каже за РТС да ће новчана помоћ Србима на Косову и Метохији највероватније бити исплаћена у мају. Једна петочлана породица ће добити између 500 до 700 евра у зависности да ли неко у породици ради или не, поручио је Петковић.

 

 

Петар Петковић је, гостујући у Јутањем дневнику РТС-а, навео да је јуче одржан одличан састанак представника Срба са КиМ са председником Александром Вучићем.

“Разговарали смо о конкретним плановима, програмима, пројектима. Са једне стране, разговарали смо и о политичко-безбедносној ситуацији на простору Косова и Метохије. Још једном је наглашен значај убедљиве победе Српске листе на изборима”, рекао је Петковић.

Председник је након састанка најавио да ће Београд финансијски помоћи свим Србима који живе на КиМ, а Петковић каже да је то веома важно, јер “када се борите за Косово и Метохију, борите се конкретним програмима и за конкретне људе који живе на КиМ”.

“Ово је конкретна борба за виталне српске интересе. Са председником Вучићем је договорена потпуна реконструкција Клиничко-болничког центра у Косовској Митровици, изградња нове зграде болнице у Грачаници, у потпуности ће се направити нови регионални пут Јариње–Косовска Митровица у дужини од 54 километра са свом путном опремом”, навео је Петковић.

Поред тога, како каже, договорена је и изградња нових вртића, центра Универзитета у Косовској Митровици од седам милиона евра, као и много других пројеката.

“Додатно новца ћемо уложити у стварање малих и средњих предузећа. Са Министарством пољопривреде договорили смо додатна средства за субвенционисање трактора и свега онога што је неопходно, јер 80 одсто нашег становништва на КиМ живи у селима”, нагаласио је Петковић.

“Петочлана породица ће добити између 500 до 700 евра”

Истакао је да је највећа помоћ у делу који се односи на помоћ грађанима.

“Договорили смо да сваки незапослен Србин на КиМ добије 200 евра помоћи, док ће свако дете и сваки други наш човек на простору Косова и Метохије добити 100 евра. То значи да једна, на пример, петочлана породица ће добити између 500 до 700 евра у зависности да ли неко у породици ради или не ради”, рекао је Петковић.

На питање када ће та помоћ бити исплаћена, Петковић каже вероватно у мају.

“Још ћемо видети, морамо да направимо сада тачно планове и да одредимо. Процењује се да има негде око 13.000 незапослених. Постоје људе који су незапослени, а нису се пријавили на бироу. Предстоји тај део који се односи на припрему свега онога да би дошло до исплате”, додао је он.

Нагласио је да је та помоћ Србима на КиМ додатак свему ономе што су кроз пакете помоћи добили грађани и привреда Србије у време короне.

“Да неко уцењује Београд, та времена су прошла”

Стрпљивост и трпељивост, како је наведено, то ће бити стратегија Београда у преговорима. Специјални изасланик Мирослав Лајчак следеће недеље долази и у Београд и у Приштину. Петковић истиче да је наше да се боримо за виталне српске интересе.

“Ми подржавамо господина Лајчака, подржавамо дијалог. Више пута смо рекли и то понављамо – дијалог је нешто што је важно за опстанак Срба на КиМ. Само путем дијалога и договора са Београдом може да дође до компромисног решења”, поручује Петковић.

“Сви они који покушавају да мимо Београда реше питање Косова и Метохије се варају, само са Београдом до решења може да се дође, да разговарамо и да видимо шта је то компромисно решење. А то да неко уцењује Београд и иде са неким једностраним потезима, та времена су прошла”, закључује директор Канцеларије за КиМ.

Подели на: