petak, 03. februara 2023. | 02:29
Najnovije vesti

Petković: Kurti priziva rat

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je da nema sumnje da Aljbin Kurti i najnovijom izjavom pokazuje da otvoreno želi rat, a ne dijalog i dogovor. Premijer u Prištini Aljbin Kurti izjavio za italijansku “Republiku” da postoji rizik od novog sukoba sa Beogradom oko KiM.

 

 

Petar Petković je izjavio da ako Kurti javno potvrđuje da Zajednica srpskih opština nikada neće biti formirana, a da Srbi moraju da prihvate jednostrane i nasilne odluke o tablicama i ličnim kartama, svima je jasno da Kurti priziva sukobe na Kosovu i Metohiji.

“Zato u svakoj svojoj izjavi Kurti izmišlja navodni uticaj Rusije jer želi tako ne samo da napade Beograd, već i da opravda buduće nove jednostrane i nasilne akcije protiv srpskog naroda u pokrajini”, naveo je Petković.

Beograd će, kaže, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem nastaviti da odgovornom i mudrom politikom čuva mir i stabilnost na prostoru Kosova i Metohije i Zapadnog Balkana uopšte i da rešenja za sve krize traži u okviru dijaloga I razgovorom.

“Pokušaji Prištine da nametnu agendu razgovora u Briselu nekakvim pustim snovima o ‘međusobnom priznanju’ nisu ništa drugo do taktika da obesmisle i upropaste dijalog i pre njegovog početka. Znam da će Kurti u Briselu od strane predsednika Aleksandra Vučića dobiti odgovor kakav zaslužuju njegovi militantni i ratnohuškački pokliči”, napominje Petković.

Ono što Kurti dobro zna, ističe Petković, ali ne sme javno da kaže jeste da ga Srbi na Kosovu i Metohiji smatraju direktno odgovornim za sva maltretiranja, incidente, obespravljenost, oduzimanje slobode kretanja i drugih dmeokratskih prava. Zbog toga je, dodaje, njihov otpor i revolt posledica Kurtijevih jednostranih, nasilnih i protipravnih akcija, a ne nekakva dirigovana strana agenda.

“To što je Kurti naučio da igra po tuđem diktatu i da mu sudbinu kroje strane ambasade njegov je problem, Srbi su slobodarski narod koji svoja prava u postojbini svojih pradedova ne žele da predaju u bilo čije ruke”, zaključio je Petković.

Kurti: Rizik od novog sukoba oko Kosova
Premijer u Prištini Aljbin Kurti izjavio je u intervjuu za italijanski list Republika da postoji rizik od novog sukoba sa Beogradom oko Kosova, i da je rizik od sukoba visok, tvrdeći da “iza Srbije stoji ruski lider Vladimir Putin”.

“Mi rizikujemo rat. Iza Srbije stoji Putin. Ne bih rekao da je rizik veoma visok, jer ovde imamo i kontigent NATO-a, ali je svakako visok. Mi smo demokratija koja ima autokratiju na granicama”, rekao je Kurti.

Govoreći o nedavnim merama kosovske vlade u vezi sa registarskim tablicama i dokumentom reciprociteta prema srpskim ličnim kartama, Kurti je rekao da Srbi imaju 48 baza oko KiM i da je proteste na severu organizovao Beograd, uz podršku Rusije.

Podeli na: