недеља, 01. августа 2021. | 05:44

Петковић: Организоване акције с циљем застрашивања Срба

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић оценио је да последња дешавања на Косову, попут билборда у Кишници, покушаја паљења српске заставе и споменика Милошу Обилићу у Грачаници, отимања лекова у северној Косовској Митровици до забране уласка заменику градоначелника Београда Горану Весићу сведоче о радикализацији прилика у покрајини.

 

Петковић је за телевизију Хепи казао да је реч о “организованим акцијама с циљем застрашивања Срба на Косову”.
Како објашњава, примера ради, Весић, као заменик градоначелника Београда, нема потребе да информише о одласку на простор КиМ јер то важи само за званичне посете и тада се само информише канцеларија Делегације ЕУ у Приштини како би био сачињен план и рута приликом чега косовска полиција обезбеђује посету.
“Посреди је политичка одлука Приштине која жели дестабилизацију, а забраном уласка Србима заправо се свети Србима који живе на КиМ. Свете се и Београду представљајући ситуацију: ми смо ти који одлучујемо кога ћемо пустити а кога не”, навео је Петковић и додао да је у поменутом случају дошло до кршења ширег споразума о слободи кретања.
Према његовим речима, самовоља и једностране одлуке приштинске стране никако не доприносе нормализацији односа Београда и Приштине и дијалогу двеју страна.
“Желимо нормализацију, стало нам је до добрих односа са Албанцима и преговора у Бриселу. Међутим, албанска страна последњих месеци ради све на томе да нема дијалога и ЗСО и да не дође до било каквог компромисног решења”, истакао је Петковић и додао да Србија не допушта да Приштина остварује своје интересе нападајући је и газећи права Срба и идеју да “косовски чвор буде решен путем компромиса”.
“Нека се нико не вара да Приштина може да оствари своје интересе а да се притом не договори са Београдом”, закључио је Петковић уз констатацију да је председник Србије Александар Вучић кроз међународну политику актуелизовао такав став по питању КиМ што су, како каже, и прихватили релевантни актери у међународној заједници.

Подели на: