subota, 26. novembra 2022. | 11:01
Najnovije vesti

Petković razgovarao sa Lajčakom, delegacija Beograda nastavlja dijalog u Briselu

Delegacija Beograda završila je nešto posle 12 časova bilateralne razgovore sa specijalnim predstavnikom EU, Miroslavom Lajčkom u zgradi Evropske službe za spoljne poslove u Briselu.

 

Razgovori će se nastaviti i popodne, ali se očekuje informacija u kom formatu će oni biti vođeni, odnosno da li će se predstavnici Beograda i Prištine naći za istim stolom, saznaje Tanjug u Briselu.

Sastanak delegacije Beograda na čelu sa dirtektororm Kancelarije za KiM, Petrom Petkovićem, sa Lajčkom trajao je sat vrema duže od predviđenog.

Tanjugu je potvrđeno da su koraci za forimaranje ZSO bilo prvo pitanje, kao “pitanje svih pitanja”, koje je delegacija Beograda predočila na sastanku s Lajčakom.

Istovremeno, razgovarano je i o drugim urgentnim temamama, energetici, pravosuđu, pitanju nestalih, slobodi kretanja.

“Mi smo došli da razgovaramo i apsolutno smo spremni da razgovaramo sa Prištinom. Zato smo ovde. Sada je njihova konstruktivnost na ispitu i da li će do direltnih razgovora doći, sada zavisi isključivo od Prištine. Mi smo došli u Brisel vodeći se pozivom EU da danas razgovaramo o formiranju ZSO, kako je to najavljeno i u saopštenju EU od 30. septembra”, navode u delegaciji Beograda.

Delegacija Prištine nalazi se na sastanku sa EU posrednicima, a od išoda tog razgovora zavisi da li će biti trilateralnog sastanka popodne ili će se razgovori nastaviti bilateralno.

 

Podeli na: