петак, 03. фебруара 2023. | 08:26
Најновије вести

Петковић са Боцан Харченком о току дијалога Београда и Приштине

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић састао се данас са амбасадором Руске Федерације у Републици Србији Александром Боцан-Харченком.

 

Петковић је амбасадора Русије упознао са током дијалога са Приштином, који се одвија уз посредовање Европске уније, истакавши да је Београд доследно опредељен за решавање несугласица и отворених питања разговором, али и да је против сваког прејудицирања исхода дијалога и наметања решења.

У овом тренутку је за Београд најважније питање формирања Заједнице српских општина, као кључног елемента досадашњег тока дијалога, и од Приштине и Брисела биће јасно захтевано да се та обаваза испуни у складу са документима које су учесници дијалога потписали још пре седам и по година, објаснио је Петковић.

Београд је, према Петковићевим речима, чврсто решен да у дијалогу брани и одбрани српске државне и националне интересе, и у том смислу је подршка и помоћ Русије веома драгоцена.

Петковић је изразио очекивање да ће Србија и Русија, када је реч о Косову и Метохији, у Уједињеним нацијама и у свим другим важним међународним форумима наставити да сарађују у борби за поштовање међународног права.

Петковић је истакао и да је развој региона и успостављање слободног протока људи, робе, капитала и услуга и свих видова економске сарадње кључни део процеса политичке стабилизације и трајног решавања вишедеценијских и вишевековних проблема на западном Балкану.

Подели на: