Најновије вести

Петковић у Бањској са владиком Теодосијем: Држава Србија и СПЦ два несаломива стуба опстанка Срба на КиМ

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић, који се налази у дводневној посети северу КиМ, обишао је данас у поподневним часовима манастир Бањска у истоименом месту у општини Звечан.

 

Држава Србија и Српска православна црква представљају два несаломива стуба српског опстанка на Косову и Метохији и упрвао да би тај опстанак могао да буде у будућности и останак, тај однос цркве и државе представља важно везивно тикиво за наш народ овде на Косову и Метохији.То значи да ћемо ми и у наредном периоду чинити све што је до нас да као Влада Републике Србије подржимо Српску православну цркву и Епархију рашко – призренску овде на Косову и Метохији – рекао Петар Петковић испред ове средњовековне светиње.
Он је и овом приликом истакао да је Србима на КиМ неопходан мир и да је мир између Срба и Албанаца кључ за опстанак и останак српског народа на КиМ.
Испред манастира Бањска поред игумана оца Данила, директора Петковића дочекао је епископ рашко-призренски Теодосије који је истакао да је за Епархију и верни народ који живи и опстаје на простору КиМ веома значајна посета директора Канцеларије за Косово и Метохију.
– То је нама свима охрабрење да у континуитету наставимо заштиту нашег културног и духовног наслеђа на овим светим просторима. Веома је важно да заједно деламо, јер у овом времену је потребно сачувати све оно што смо примили и не само сачувати него и надоместити оно што недостаје – рекао је владика Теодосије.
Он је такође рекао, да је у протеклим годинама много урађено и од стране Епархије, наше цркве, али уз помоћ Владе Републике Србије, нарчито Канцеларије за КиМ
– Пример је Бањска која је добила ново рухо, и ако Бог да наставићемо и не само са Бањском, него и са Богородицом љевишком, са Грачаницом, Дечанима, са Патријаршијом и другим манастирима који су симбол нашег опстанка и идентитета на овим просторима- поручио је владика.
Директор Петковић је претходно обишао седмочлану породицу Недељковић у Косовској Митровици која је уз помоћ Канцеларије за КиМ реновирала кућу као и ректорат приштинског Универзитета са седиштем у Косовској Митровици где га је дочекао ректор овог Универзитета Здравко Витошевић који је истакао да је Универзитет један од стубова опстанка Срба на КиМ. Осим састанка са представницима Српске листе и новоизабрнаим градоначелником Косовске Митровие Миланом Радојевићем, директор Канцеларије за КиМ, Петар Петковић обишао је претходно Здравствени центар у Косовској Митровици, односно новоотворену ПСР лабораторију саграђену средствима Владе Србије.
На крају првог дана посете Косову и Метохији Петковић је са представницима локлане самоуправе општине Звечан обишао Здравствено–туристички комплекс „Рајска бања” у Бањској.
С.К.

Подели на: