subota, 13. avgusta 2022. | 14:14
Najnovije vesti

Počela izgradnja novog vodovoda

U Gračanici je počela realizacija jednog od najvećeg projekta ove loklane samouprave – izgradnja potpuno nove vodovodne mreže. Projekat se realizuje u saradnji sa Ministarstvom finansija Austrije, kosovskim ministarstvom finansija i Opštinom Gračanica. Njegova vrednost je oko 5 300 000 evra.

 

Obilaskom terena početak radova ozvaničio je predsednik opštine Gračanica Srđan Popović, zajedno sa predstavnicima austrijskih preduzeća. Popović je tom prilikom rekao da će meštani Gračanice, Sušice i Novog Badovca dobiti zdravu pijaću vodu.
-Danas je počela izgradnja nove vodovodne mreže za Gračanicu, Novi Badovac i Sušicu, a uporedo se grade još dve nove linije ka Kišnici i Lapljem Selu. Ovaj projekat omogućila je Vlada Austrije, koja je odobrila kredit i koji će biti vraćen od strane Ministarstva finansija u Prištini. Do sada smo imali velikih problema sa vodosnabdevanjem i verujem da će u budućnosti biti bolje , rekao je Popović i dodao da je sa Regionalnom kompanijom „Vodovod“ potpisan i sporazum za izgradnju nove zgrade vodovoda. On je napomenuo i da će sa tom kompanijom uskoro početi izgradnja vodovodne mreže u Skulanevu, Radevu i Lepini.
Viši savetnik u kompaniji OSTAP Milovan Moskaljov meštanima Gračanice čestitao je početak izgradnje novog vovovoda.
-Konačno smo krenuli sa realizacijom ovog projekta za koji smo pune tri godine sređivali svu neophodnu dokumentaciju. Sada kada smo krenuli neće biti zastoja. Planiramo da projekat bude završen za dve godine. Nadam se da će građani biti srećni i zadovoljni, rekao je Moskaljov.
Direktor urbanizma Dejan Jovanović pojasnio je da projekat predviđa izgradnju primarne i sekundarne mreže, pumpne stanice i rezervoara.
-Dužina primarne mreže iznosi 31 kilometar, a sekundarne 17. Osim instalacije novih cevi, biće izgrađene pumpne stanice i rezervoari. Mreža će ići od fabrike vode na Padalištu, s obzirom da se vodosnabdevanje vrši iz Gračaničkog jezera. Novi vodovod zameniće mrežu staru preko pedeset godina i azbesne cevi, koje nam stvaraju velike troškove i oštećenja na infrastrukturi. Garancija za nove cevi je od 50 do 100 godina, rekao je Jovanović.
Za implementaciju projekta zadužena je austrijska firma „Tirol“ i kompanija OSTAP.
M.Č.

Podeli na: