среда, 07. јуна 2023. | 21:27
Најновије вести

Подржали је комшије, песници, пријатељи, родбина

Књижевницу Весну Томић извршитељи хтели да избаце из свог стана у Маричкој 27 у Београду

Без подршке Весна би била исељена.

-Мора се стати на пут људима са оне друге стране, људима сумњивог морала, изговорила је видно узнемирена и под јаким стресом, Весна Томић
Весна Томић, рођена у Ђаковици, позната нам је највише по својим књигама прозе и поезије које је остварила после прогона са Косова и Метохије 1999. године стварајући и живећи у Београду. Међутим, у понедељак и уторак 22. и 23. јула ове године, догодило се нешто по чему ће такође бити упамћена јер јој је претило избацивање из свога стана у улици Маричкој 27 у београдском насељу, Раковици. Весна Томић је стан купила и уредно платила 2004. године. Међутим, она је због дугова инвеститорке, која јој је тај стан продала, постала жртва извршног поступка. Попис њене имовине је покушан 22. јула али захваљујући солидарним комшијама, пријатељима и активистима овај покушај је одложен за сутра-дан у 14,30 сати. У том термину се испред зграде у којој Весна Томић живи окупио већи број песника из Удружења „Поета“, комшија, пријатеља, родбине, међу свима и доста младих људи заинтересованих за овај случај, у знак подршке и солидарности са овом храбром Метохијком која је претходног дана услед великог стреса затражила и медицинску помоћ.

Извршни поступак паралелан са судским

Песници Удружења „Поета“ на челу са Веселином Џелетовићем, су одржали „песнички маратон“ испред зграде у којој Весна Томић живи, у знак подршке и солидарности са овом храбром метохијоком све док извршитељи нису напустили простор испред згарде где су били паркирани. Песници су непрестано читали песме посвећене управо овом ужасном моменту који је Весна преживљавала унутар свога стану. Инспирисани оваквом врстом „трагике“ песници су стварали песме и на лицу места.
Извршни поступак, траје паралелно са судским спором који би Весну законски одредио као пуноправног власника стана у Маричкој 27, што би и моментално уништило могућност извршавања. Након безуспешног исељења, видно испрепадана и преплашена, Весна Томић се и под таквим стресом обратила свима који су у овом тешком моменту дошли да буду уз њу: – Тресла сам се, не знам коју бих реч, реченицу, изговорила поред оваквог дивног света који је био уз мене, који су уз мене, и за које мислим да ће још увек бити уз мене док овај процес траје. Мора се стати на пут овом насиљу! Мора се стати на пут људима са оне друге стране, људима сумњивог морала, изговорила је Весна.
-Стан сам купила поштено, од инвеститорке, где живим 15 година, где су и станара потврдили, ево је међу вама моја комшиница која ће вам исто потврдити, а са којом пијем кафу од 2004. године и до пре годину дана кад је стигло написмено од извршитеља. Значи да инвеститорка дужи дужнику Армушу, ја нити познајем човека, нити коме дугујем, нити знам да ли стварно дугује, нигде ја то нисам видела, мој стан није под теретом! Да ли они стварно једно другом дугују, или шта раде, ја то не знам, нити ме интересује, нека се они договоре како ће да решавају своје дугове, а мене да оставе на миру!

Апел Председништву и Влади

Весна Томић је овом приликом апеловала: Ја апелујем на председништво и на Владу, да се оваквим стварима позабаве, да не шаљу извршитеље док не виде у чему је проблем, и ко коме дугује – Нек претражују Мирјану Ђурђевић Шљивић, где је њена имовина? Ово је кривично дело што се мени ради! И Армуш који њу дужи. Да ли јој је пријатељ, да ли љубавник, шта она њему дугује, мене то не интересује, апсолутно, ја човека не познајем. С којим правом да он мене тужи? Мени да долази на врата, да тврди да ја неком нешто дугујем. Ја никад у животу некоме нисам дуговала, апсолутно, ја сам жена која волим да поклањам, да дарујем, јер Господ каже, колико дарујете, толико вам се лепо враћа. Због оваквих и сличних случајева који су учестали у последње време председница парламента Маја Гојковић, тражила је доношење потпуно новог Закона о извршењу и обезбеђењу. Како је рекла, данас станове купују углавном извршитељи и бележници. То је, како каже, посебан слој људи у друштву који се нагло обогатио. – Што се тиче понашања извршитеља и начина продаје станова, не знам шта да вам кажем – рекла је Гојковићева.
Легенда: У Маричкој 27, Раковица Београд С. Ђукић

Подели на: