nedelja, 02. oktobra 2022. | 21:42
Najnovije vesti

Pomen stradalim žeteocima u Starom Grackom

Parastos za 14 srpskih žetelaca ubijenih na njivi iz zasede 23. jula 1999. godine održan je danas u Starom Grackom, a pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Petar Petković upozorio je da taj zločin predstavlja veliku mrlju na licu međunarodne zajednice koja nije ništa učinila da privede nalogodavce i ubice.

 

Petković je u obraćanju na parastosu naveo da se navršava 20 godina od neizmerne tuge i bola za četrnaestoricom srpskih mučenika masakriranih od albanskih terorista na njivi usred žetve.

“Zlatno klasje u Starom Grackom od ovog zločina rađa pšenicu boje krvi i tako će biti dok se ne pronađu oni koji na svojim rukama nose krv postradalih. Ovaj zločin predstavlja veliku mrlju na licu međunarodne zajednice koja ništa nije učinila da licu pravde privede nalogodavce i počinioce ovog gnusnog zločina protiv čovečnosti”, rekao je Petković.

Podsetio je i da od obećanja međunarodnih zvaničnika da će se pretražiti svaki kamen i pronaći ubice posle 20 godina ostalo samo “golo” obećanje.

“Da stvar bude gora, oni koju su bili odgovorni za vladavinu prava obustavili su istragu navodno pod izgovorom da nema dokaza. Da li neko misli da je moguće da se tim viđenim receptom albanskih terorista, a koji se sastoji u sklanjanju svedoka i dokaza istina sakrije”, upitao je Petković.

Istakao je da je došlo vreme da prestane zavera ćutanja o zločinima među Albancima i da Specijalni sud utvrdi punu odgovornost bivših pripadnika tzv OVK.

“Mi nemamo iluzije kada je reč o tom sudu koji je osnovan po kosovskim zakonima, ali to je poslednja prilika za međunarodnu zajednicu da reaguje i pokaže posvećenost pravdi i pravu. Ispada da su krivci same žrtve, jer formalno više nema istrage , a ni pronađenih i kažnjenih zločinaca”, ukazao je pomoćnik direktora Kancelarije za KiM.

Naveo je i da nije dovoljno sto su ratni remen i šumu albanski političari zamenili za kravatu i politički kabinet, već je potrebna istinska politička volja da se albanski političari suoče sa strašnim zločinima počinjenim protiv Srba.

Ratni zločini ne zastarevaju i država Srbija učiniće sve da pravda kad tad pobedi, poručio je Petković.

Istakao je i da predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Vlada Srbije, i direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić čine sve da sačuvaju svoj narod i budu uz porodice postradalih neprestano, kako bi se zajedno izborili za istinu i rasvetljavanje zločina, što je, podvlači, jedini put ka normalizaciji odnosa i prihvatanju ruke pomirenja.

Parastos je služio kod spomen-ploče u centru mesta episkop raško-prizrenski Teodosije.

U Starom Gracku kod Lipljana na današnji dan pre 20 godina na njivi, iz neposredne blizine ubijeno je 14 Srba.

Stradali su Milovan Jovanović (1969), Žvica Živić (1970), Radovan Živić (1967), Andrija Odalović (1967), Slobodan Janićijević (1965), Žile Janićijević (1957), Momčilo Janićijević (1946), Stanimir Dekić (1955), Božidar Dekić (1947), Saša Cvejić (1973), Ljubiša Cvejić (1939), Nikola Stojanović (1936) i Miodrag Tešić (1951), i najmlađi među njima, Novica Janićijević koji je imao samo 17 godina.

Počinioci zločina nikada nisu pronađeni i za zločin niko nije odgovarao, a pod istragom je bilo sedam Albanaca, pripadnika OVK.

Policija UNMIK je u oktobru 2007. uhapsila Mazljuma Bitićija iz sela Veliki Alas kod Lipljana zbog sumnje da je učestvovao u tom ubistvu, ali je on, dva meseca kasnije, pušten iz pritvora usled nedostatka dokaza.

Groblje u Starom Gracku gde su sahranjeni stradali žeteoci više puta je skrnavljeno i minirano.

Podeli na: