sreda, 28. septembra 2022. | 08:36
Najnovije vesti

Pomoć Republike Srbije neće izostati

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković i episkop Raško- prizrenski Teodosije posetili Narodnu kuhinju u Prekovcu u opštini Novo Brdo

 

 

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković sa svojim saradnicima i episkop Raško-prizrenski, Teodosije posetili su danas na Božić, narodnu kuhinju u selu Prekovcu u oštini Novo Brdo. Oni su tom prilikom mališanima iz ovog sela podelili poklon paketiće, a korisnicima ove kuhinje, hranu, poželevši im sve najbolje povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika, Božića kao i svim Srbima u Kosovskom Pomoravlju.

Koordinator rada narodnih kuhinja , protinica Svetlana Stević je direktora Kancelarije za KiM, ukratko upoznala sa radom kuhinja.Ona je tom prilikom istakla da trenutno radi šest narodnih kuhinja, od kojih se pet nalaze u Kosovskom Pomoravlju, a jedna u metohijskom selu Berkovu i da se preko njih hranom snabdeva 2.200 korisika iz katerogorije socijalno ugroženih lica, starijih osoba i porodica sa više dece.

-Od 2007.godine imamo i perkaru u kojoj pečemo hleb za naše korisnike. Takođe korisnicima pomažemo ne samo oko hrane, već i nabavke pokućstva, kupovine krupne i sitne stoke, oko odeće i obuće i u druim segmentima – kazala je pored ostalog Stević. Ona je istala da je u narodnim kuhinjama zaposleno 73 radnika.

-Obrađujemo i 45 hetkara zemlje.Imamo farme ovaca, koza , živine i goveda. Imamo 15 plastenika kao i pogon za pasterizaciju voća i povrća. Deo namrinica koje koristimo u našim kuhinjama proizvodimo sami- dodala je Stević inače glavni kooridnator humanitarne organizacije „Majka devet Jugovića“. Ona je naglasila da je pomoć Republike Srbije i Kancelarije za KiM narodnim kuhinjama dragocena i da bi njihov rad bez te pomoći bio doveden u pitanje.

Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković je kazao da će država Srbija i Kancelarija za KiM nastaviti da podržava rad narodnih kuhinja, dugoročno i strateški kao i do sada i da će nastojati da pomoć bude još veća.

Tokom svoje današnje posete narodnoj kuhinji u Prekovcu, direktor Kanclarije za KiM Petković, vladika Teodosije i ostali prisutni, lomili su božićnu česnicu zajedno sa mališanima.

S.I.

 

Podeli na: