петак, 31. марта 2023. | 12:03
Најновије вести

Помоћ за развој руралних подручја

Општина Грачаница и ЦАРИТАС потписали споразум за развој пољопривреде

 

Помоћ за развој руралних подручјаредседник општине Грачаница Срђан Поповић потписао је са представником швајцарске организације ЦАРИТАС, Герхардом Шаумбергером, Споразум о суфинансирању пројекта ”Одрживи и инклузивни рурални економски развој”.
Циљ пројекта је да помогне економском развоју руралних подручја, односно развоју три пољопривредна сектора, повећању производње и прихода за: недрвне шумске производе и лековите и ароматичне биљке, бобичасто воће (малине, јагоде, боровнице) и домаћу прераду поврћа.
Швајцарска организација ЦАРИТАС у сарадњи са општином ће, према истраживањима и анализама недостатака ланаца вредности, обезбедити финансијска средства (грантове) тржишним актерима одабраних пољопривредних сектора за повећање производних и прерађивачких капацитета, побољшање инфраструктуре и запошљавање, доприносећи на тај начин смањењу сиромаштва за рурално становништво, посебно жена и маргинализованих група.
-Општина Грачаница је руралног типа и свакако да су овакви пројекти веома значајни у смислу подстрека и помоћи пољопривредницима да се лакше баве производњом и да живе од свог рада. Константно радимо на томе да се пољопривредници производњом баве на професионалнији начин и зато је општина спемна да улаже средства, али и сарађује са организацијама како би помогла, рекао је Поповић.
”Одрживи и инклузивни рурални економски развој” је трогодишњи пројекат Аустријске развојне агенције (АДА), који спроводи швајцарска организација ЦАРИТАС, уз суфинансирање општине Грачаница. Пројекат се осим у поменутој локалној самоуправи споровди и у општинама: Призрен, Приштина, Драгаш, Витина, Каменица, Сува Река, Штрпце, Ново Брдо и Ранилуг.

М.Ч.

Подели на: