Најновије вести

Поново покренута вежба Кфора за реаговање у ванредним ситуацијама

Вежба Кфора “Сребрна сабља” поново је покренута ове недеље, после прекида због пандемије коронавируса.

 

 

Кфор у свом саопштењу истиче да “косовске снаге” под вођством НАТО-а спроводе ту годишњу вежбу од 2012. године.

Циљ је, објашњавају, да се тестира и обучи сарадња различитих институција на КиМ, као и “косовских” безбедносних организација, заједно са јединицама Кфора, у ванредним ситуацијама.

“До 2019. те вежбе су биле планиране и спроведене под вођством КФОР-а, али је за 2020. одлучено да се обуче и увежбају ‘косовске институције’ како би им се омогућило да планирају сопствене велике вежбе реаговања у ванредним ситуацијама и да јавно прикажу своје могућности”, наводи се у саопштењу.

Кфор наводи да ће “Сребрна сабља” поново укључити “Косовски савет безбедности, Агенцију за управљање ванредним ситуацијама, косовску полицију, Црвени крст Косова и Косовске безбедносне снаге”. Они су већ учествовали у модулима обуке који су се показали корисним у смислу координације реаговања на стварне ванредне ситуације какву представља епидемија ковида-19.

Нова фаза “Сребрне сабље 2020-2021” поново је покренута између 6. и 8. октобра на Косовској академији за јавну безбедност у Вучитрну, паралелно са примопредајом одговорности одлазећег заменика команданта Кфора.

Реч је о бригадном генералу Лорену Мишауду из швајцарске војске који је управљао вежбом до сада, а предао је свом наследнику из аустријске војске – бригадном генералу Гинтеру Шопфу.

Подели на: